AKTUELNO

Nermin Ademović zvani Nerko (42), rodom iz Koraja kod Lopara, najtraženija je osoba u Bosni i Hercegovini od sinoć kada je preskočio ogradu KPZ Zenica.

Iako mu je ostalo malo vremena da odsluži 16-godišnju kaznu za pljačke, nije izdržao  i spektakularno je pobegao kroz zidove "bosanskog alktraza".

Ademović je 2011. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru osuđen na godinu i osam meseci zatvora zbog razbojništva. Presuda je rezultat sporazuma koji je optuženi Ademović zaključio sa tužilaštvom.

Foto: Avaz.ba

Ademković je potom priznao da je 30. novembra 2009. godine oko 16 sati, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, ušao u neosvijetljeni haustor stambene zgrade u Mostaru i presreo Anku B., koju je udario u potiljak namera da je onesposobi, nakon čega je pala i izgubila svest. Tada je optuženi iz torbice izvadio novčanik u kojem je bilo 50 KM, kao i bankovnu karticu sa PIN-om, iz koje je kasnije povukao 300 KM.

Ademović je tada osumnjičen za pljačke u Tuzli i Lukavcu. Snimak sa bankomata u Mostaru upoređen je sa fotografijom koju su snimili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na osnovu koje je utvrđeno da se radi o istom pljačkašu.

Ademović je uhapšen u Tuzli početkom 2010. godine. Doveden je u vezu sa čak 14 razbojstava počinjenih u Tuzlanskom kantonu.

Prema dostupnim informacijama, Ademović je vežbao napade u haustorima zgrada. Osim Mostara, povredio je i žene na ulazima u zgrade u Tuzli. Takođe je počinio nekoliko pljački u nekoliko trgovina u Tuzli. Pored Tuzle i Mostara, 2008. presretao je prolaznike u Lukavcu i krao torbe nanoseći povrede hladnim čelikom.

Na kraju je osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 godina, koju, po svemu sudeći, nije želeo da odsluži od kraja.

Prema nepotvrđenim informacijama, Ademović se nedavno oženio jednom devojkom iz Sarajeva. Sumnja se da je razlog za beg ljubav.