AKTUELNO

Mi smo od devedestih godina u radu sa određenim prekidam mira i zbog toga je za Bliski Istok ovo pogodno tlo da se šire dalje, kaže Kajtez za TV Pink.

Poslednih godina u Evropi je opao broj terorističkih napada od strane ISIS-a, ali pretnje i dalje postoje. U svetu se nameće i rasprava o pooštravanju kazni za one koji su oduđeni za terorizam.

U poslednje vreme se priča i o tome da je za ISIS zapadni Balkan pogodno tlo za dalje delovanje i regrutovanje, a prof. dr Ilija Kajtez sa fakulteta za Međunarodnu politiku kaže za Novo jutro da je razlog tome, između ostalog, i to što je naš region poznat po ratovima.

- Mi smo od devedestih godina u radu sa određenim prekidom mira. Prakično posejano je zlo, ljudi su zaraćeni, ostalo je mnogo tih rana i došlo je do ekstremizma. Sve su to povoljni momenti za ukorenjivanje i razvoj nekih mogućih, daljih sukoba – kaže Kajtez.

On smatra je upravo to razlog da pripadnisi ISIS-a ovaj deo Evrope gledaju kao nešto što bi njima odogovaralo.

- Taj daleki Istok gleda ovaj teren kao pogodno tlo. Muslimani sa ovih teritorija se bolje uklapaju za njih, zato im ovaj deo Evrope je povljno tlo za radikalizam – kazao je on.

Na konstataciju da većina država vodi računa o terorizmu i o tome da su napadi postali neočekivani, iznenadni i jako ekstremni prof. dr Marija Đorić stručnjak za bezbednost kaže za Novo jutro da se i teroristi prilagođavaju i deluju aktuelnoj situaciji i da se stalno menjaju.

- Meni je terorizam kao neka vrsta kameleona. On se prilagođava društvenim i politčkim okonostima, ali verujem i da na njega utiče i pandemija korona virusa – objašnajva Đorić.

#Islamska država