AKTUELNO

Parlamentarni izbori u toj zemlji održani su 16. oktobra.

Skupština Crne Gore u novom poslaničkom sastavu biće konstituisana u ponedeljak, 7. novembra, sednicom na Cetinju.

Predsednik Skupštine Darko Pajović rekao je danas da će novog šefa crnogorskog parlamenta, za razliku od ranije prakse, sačekati i "povesti" do kabineta.

Još nije poznato ko će biti novi predsednik Skupštine Crne Gore, mada se pominje lider Socijaldemokrata (SD), sadašnji ministar pomorstva i saobraćaja, Ivan Brajović.

Crnogorski parlament je dugi niz godina vodio predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, sve do proleća ove godine, kada je smenjen, jer je njegova partija krajem januara glasala protiv poverenja Vladi. Time je raskinuta 18-godišnja koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i SDP-a koji je od tada u opoziciji.

Darko Pajović, kao predsednik Pozitivne Crne Gore, posle smene Krivokapića, izabran je za predsednika Skupštine, pošto je ta partija glasala za poverenje Vladi.

Na parlamentarnim izborima 16. oktobra najviše poslaničkih mesta, 36, osvojila je DPS. Opozicioni Demokratski front (DF) ima 18, koalicija ; Ključ devet, Demokrate Crne Gore osam, a SDP četiri mjesta u parlamentu.

Bošnjačka stranka (BS) i SD dobile su po dva mandata, dok su Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i koalicija "Albanci oldlučno" dobile dva poslanička mesta.

Još je neizvesno ko će činiti novu parlamentarnu većinu od 41 poslanika, a najverovatnija je koalicija DPS, SD, BS, HGI i koalicije "Albanci odlučno".

Oni bi zajedno imali 42 od 81 poslaničkog mesta u Skupštini.

Č.N.

'