AKTUELNO

Obilna kiša koju su najavljivali meteorolozi stigla je danas do Hrvatske.

Portal Indeks izveštava da je nevreme praćeno obilnom kišom i munjama zahvatio Istru i Kvarner.

Meteorolog zagrebačke televizije na svom Tviter nalogu piše da je "obilna kiša pala na severnom Jadranu, već više od 60 litara po kvadratnom metru, što sistemi za odvodnjavanje teško mogu da progutaju. Na putevima se stvaraju bujice vode, a saobraćaj je u kolapsu".

Najviše kiše padaće u riječkoj regiji, lokalno više od 60 litara po kvadratnom metru, što može prouzrokovati bujične poplave, kaže Blažević i dodje da će vrlo kišovito biti i na širem području Gospića, gde isto tako prete bujične poplave.

Grad Poreč je pod vodom, što potvrđuje i snimak koji je na Fejsbuku objavio Radio Centar-Poreč.

Prodor hladnijeg vazduha mogao bi tokom dana da rezultira prelazom kiše u sneg, u planinskim područjima, moguće i ispod 1.000 metara nadmorske visine, kao što se u srednjem delu dana već dogodilo u Kranjskoj Gori, navodi meteorolog.

Na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, od 25 do 45 na karlovačkom području.

Uz padavine, treba računati i na grmljavinu, posebno na splitskom i riječkom području.

Kako je temperatura mora još relativno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sisitema nad morem, pa i pijavice.

Foto: Facebook.com/ Đirada po Rogoznici

Ciklon sa Jadrana

I u Srbiji se za ponedeljak i utorak najavljuju obilne padavine. Već u nedelju na severu i zapadu Srbije očekuje se povećanje oblačnosti i to će biti uvod u veoma jaku promenu vremena, a doneće je snažan ciklon sa centralnog Mediteran, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Ovaj snažan ciklon sa Tirenskog i Jadranskog mora premeštaće se svojm centrom u ponedeljak i utorak preko Balkanskog polostrva i Srbije dalje preko Karpata na severoistok i doneće veoma jaku kišu, obilne padavine i veoma vetrovito vreme.

U Sloveniji je pao i sneg, a prema najavama, i u Hrvatskoj i Srbiji bi moglo da se desi isto.

#Jadran

#Kiša

#Nevreme

#Poplave