AKTUELNO

Najavljivana promena vremena stigla je u Beograd.

Petak je bio prvi tropski dan u Srbiji, a temperature su i danas u pojedinim delovima zemlje išle do 30 stepeni Celzijusa, a večeras se očekuju pljuskovi praćeni vetrom i zahlađenjem.

Kako se navodi u sajtu RHMZ, u naredna dva sata ponegde na jugozapadu, istoku i u centralnim krajevima Srbije kratkotrajna kiša.

Kiša već pada u pojedinim delovim srpske prestonice.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Meterolog Đorđe Đurić navodi da se do kraja dana očekuje veoma toplo i vetrovito vreme, ali i sa pljuskovima koji će sadržati čestice pustinsjog peska iz Sahare.

- Iako je danas oblačno, vreme je veoma toplo i pravo letnje. Trenutne temperature kreću se od 20°C na jugu do 28°C na severu i severoistoku Srbije, u Beogradu je 27°C. Prethodno su temperature na severoistoku Srbije dostizale i 30°C i to u Banatskom Karlovcu. Sjenica meri 18°C, Zlatibor 17°C, a Kopaonik 11°C - navodi Đurić.

Maksimalna temperatura je prvi put ove godine dostigla 30°C i to u Ćupriji i u Kruševcu, a u Nišu i u Leskovcu 31°C, tako da je juče zabeležen prvi tropski dan u Srbiji, a do je dan kada makismalna temperatura dostigne ili pređe 30°C.

- Oblačni sistem sa kišom i pljuskovima koja je prethodno zahvatila južne predele Srbije, trenutno se izmestila iznad zapadnih, centralnih i jugoistočnih predela Srbije i nastaviće put prema kraju dana dalje ka severu i severoistoku. Dakle, ovaj padavisnki sistem premešta se u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku - dodaje Đurić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Inače, uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom biće u Srbiji i tokom večeri i noći između subote i nedelje. U nedelju ujutro i pre podne sunčano, samo ponegde još izolovani pljusak. Potom, tokom prepodneva sunčano, a zatim sledi povećanje oblačnosti.

Sutra ponovo vrućina, a u ponedeljak zahlađenje

- I u nedelju veoma toplo, ali uz jak jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 23°C na severozapadu do 28°C na jugoistoku Srbije. Pred kraj dana u severnim, a tokom večeri i noći i u centralnim predelima Srbije skretanje vetra na severozapadni, uz pad temperature i tek ponegde slaba kiša - navodi Đurić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U ponedeljak svežije za 5 do 10 stepeni u odnosu na vikend. Biće uglavnom suvo. Od utorka sunčano i toplije, uz temperature od 20 do 25°C, ali uz sveža jutra. Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike, prethodnih dana, ali i ovog vikenda, pristižu i velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare, pa tako pada "prljava", tj. "obojena" kiša.

#Nevreme

#Prognoza