AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH izjavio je da će se po pitanju Kosova izjašnjavati Narodna skupština RS, te da je priča o Kosovu u BiH „kao trakalica“, jer se nešto stalno pokušava nametnuti, a Džaferović, Komšić, Izetbegović i drugi političari ponašaju se kao da je Kosovo već priznato.

Na vanrednoj sednici Predsedništva BiH juče nije usvojen predlog odluke o priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova jer je srpski član Predsedništva Milorad Dodik bio protiv toga. Predlog za stavljanje kosovske nezavisnosti na dnevni red Predsedništva BiH podneo je predstavnik Hrvata Željko Komšić, pored koga je za ovaj predlog glasao i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović.

Foto: Unsplash.com

Dodik je nakon sednice izjavio da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

- Nakon nedavne inicijative američkog ambasadora Erika Nelsona o promeni Dejtonskog sporazuma i ustava BiH, stvari su se dodatno zakomplikovale i svako pokušava da zauzme početne pozicije. Najveću spremnost za ovakve razgovore imamo mi, odlučni da ojačamo autonomiju i stepen samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH – izjavio je Dodik za Pink.

Dodaje da je priča o Kosovu u BiH „kao trakalica“, jer se nešto stalno pokušava nametnuti, a Džaferović, Komšić, Izetbegović i drugi političari ponašaju se kao da je Kosovo već priznato, a Srbiji pokušavaju da drže lekcije.

- Pokušao sam da im pokažem da među njima vlada apsurd, pa sam pokrenuo inicijativu kojom sam pokazao nedoslednosti. Kada je na dnevnom redu bila tačka o prebacivanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, rekli su da se njome krše međunarodna pravila. S druge strane, kada je na dnevni red došlo Kosovo, rekli su da ga priznaju. Tada sam ih pitao šta je sa Rezolucijom 1244, koja je deo međunarodnog prava, pitao sam ih da li je pravo na teritorijalni integritet zemalja zagarantovano i kako misle da brane teritorijalni integritet BiH, ako su spremni da urušavaju teritorijalni integritet Srbije – naveo je Dodik, dodajući da su Komšić i Džaferović ova pitanja ignorisali.

Dodik je još jednom podsetio da će se po ovom pitanju izjašnjavati Skupština Republike Srpske.

- Skupština je važna poluga na kojoj se raspravlja o svim važnim spoljnopolitičkim pitanjima i krajnje je mesto odluke, ako imate doslednog člana Predsedništva. Ići ćemo, dakle, na redovnu sednicu Predsedništva, a onda na Narodnu skupštinu, koja će dvotrećinskom većinom odbaciti odluku Džaferovića i Komšića – kaže Dodik za „Novo jutro“, dodajući da će se pozicija RS braniti bez oklevanja, te da ne postoji spremnost za bilo kakve kalkulacije po pitanju Kosova i statusa RS u BiH.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje o najavi predsednika SDA Bakira Izetbegovića o ponovnoj mogućnosti revizije tužbe protiv Srbije za navodni genocid, Dodik kaže da Izetbegović iznosi izjave bez pokrića.

- Da bi se ovo i desilo, morao bih i ja glasati za to. Dakle, odluka bi morala biti izglasana na Predsedništvu, konsenzusom. Ne moram ni da objašnjavam da konsenzusa neće ni biti, ali da revizija neće ni biti dostavljena. Ona je više najavljena radi disciplinovanja vlastitog političkog tela bošnjaka, koje se drži zatvoreno u priči da su Srbija i Srbi glavni problem, te da je najbolje da Republike Srpske nema. To je njihova matrica i nema razlike između njih, jer su ujedinjeni oko toga da su im glavni remetilački faktor Srbija i RS – kaže Dodik.

#Kosovo

#Milorad Dodik

#Predsedništvo BiH