AKTUELNO

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se "u RS se ne sprovodi operativini proces secesije ;kao što mnogi hoće da prikažu".

"Mi ne preduzimamo nijedan korak povezan sa secesijom, ne preduzimamo nijedan korak koji bi išao ka tome da se ugrozi teritorijalni integritet BiH, ali ono što mi radimo jeste da želimo da razgovaramo", kazao je Dodik.

On je dodao da ako svi razgovori ne budu uspeli, kao što nisu do sada, "onda je logično da se razgovara o tome šta onda".

"Onda je časnije, moralnije, ljudskije, patriotski pozivati na to da se mirnim putem razidjemo ako ne možemo ni ovako tesno da živimo. Onda je to bolja varijanta nego da vodimo bilo kakav sukob ili rat", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, važno je da Narodna skupština RS zauzme stav o važnim pitanjima.

Dodik je dalje kazao da se desilo "mnogo prevara u sprovodjenju Dejtonskog sporazuma" i da je "medjunarodni pravni poredak dodatno srušen i urušen".

"Ponekad veoma deprimirajuće deluje da se pozovete na medjunarodne norme i ugovore kakav je Dejtonski sporazum. BiH je otišla na put koji još može delimično da se vrati. Najveći srpski interes bi bio da možda ne raspravljamo o ovome na način kako to činimo nego da pustimo taj put", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SAD su se opredelile da sve vreme podržavaju Bošnjake koji "zagovaraju priču o gradjanskom uredjenju države".

Govoreći o svojim sastancima s predstavnicima zemalja EU, ;naveo je da su neki od njih istakli da BiH nikada neće ući u EU dok se ne ukine odredba o konstitutivnosti naroda u BiH.

"Dakle, sve ovo što sada radimo je neka vrsta prevare u koju mi polako ulazimo i u kojoj mi dajemo sve više sebe. Nike baš tako bezazleno poredjano 14 prioriteta, pogotovo nije bezazlena priča o njima i prioritetima u okviru njih", naveo je Dodik.

Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je nekoliko zaključak u okviru tačke dnevnog reda "Inicijativa za razgovor i dijalog izmedju strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH", što je predlog Kluba poslanika SNSD-a.

"Narodna skupština RS konstatuje da od potpisivanja Opšteg sporazuma za mir u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, naročito Aneksa 4 Ustava BiH", navodi se u jednom od predloženih zaključaka, koje je pročitao poslanik Igor Žunić.

U drugom zaključku se navodi da "Narodna skupština RS konstatuje da Republika Srpska ugovorna strana i da prava i obaveze RS prositiču iz medjunarodnog ugovora Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

"Narodna skupština RS naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta: Republike Srpkse i Federacije BiH, kao i tri konstitutuvna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka. Narodna skupština RS kao nosilac suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BIH", piše u jednom od predloženih zaključaka.

#BiH

#Milorad Dodik

#razlaz

#secesija