AKTUELNO

Hrvatsku su danas pogodila tri zemljotresa.

U jednom od tri zemljotresa koji su jutros pogodili Zagreb, oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, pravoslavni hram u glavnom gradu Hrvatske.

Кako je za Informativnu službu Srpske Pravoslavne Crkve izjavio đakon Dragan Radić, među sveštenicima Srpske Pravoslavne Crkve i članovima njihovih porodica nema povređenih, objavljeno je na sajtu SPC. 

Foto: SPC/Драган Радић

Kako se na slikama može videti, delovi krova obrušili su se na praznu crkvu u kojoj se danas, zbog vanredne situacije, u svakom slučaju ne bi držala liturgija. Uništen je i luster.

Foto: SPC/Драган Радић

Podsetimo, Hrvatsku su danas pogodila tri zemljotresa, od kojih je najjači iznosio 5,3  stepena Rihtera. Kako pišu hrvatski mediji, jedna devojčica je poginula, a ima samo 15 godina, jedno dete je povređeno kad je na njega pao deo krova, a mnogi ljudi su i dalje pod ruševinama.

Foto: SPC/Драган Радић

Foto: SPC/Драган Радић

Procenjena šteta je ogromna, a u potresima je oštećena i Zagrebačka katedrala, tj.  Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, najveća hrvatska sakralna građevina.  Zagrepčani su u panici napuštali svoje domove, kažu da je potres bio stravičan i da im je sve padalo po kući.

Video: Ana Raić Knežević

#Hrvatska

#SPC

#Zagreb

#Zemljotres

'