AKTUELNO

U Podgorici je večeras održana litija, koja, kako tvrde u Mitropoliji crnogorsko primorskoj, nikada nije bila brojnija.

Litije i molebani u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti održane su i večeras u većini gradova u Crnoj Gori a prisustvovalo im je na hiljade vernika.

Litiju je u Podgorici predvodio rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Obraćajući se građanima ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, Perović je kazao je da ove "svetinje nemaju zemaljsku cenu."

Foto: Tanjug/Printscreen

Kazao je da "čuvajući svetinje čuvamo svoje prisustvo među civilizovanim narodima."

- Dužni smo da ono što su preci ostavili crkvi, a ne zemaljskoj državi pa makar to bila Crna Gora, da to sačuvamo našim potomcima. Zato ne nosimo zastave država. Samo krst časni i lik Bogorodice može biti pravi barjak. Sve ostalo bi unelo smutnju. Zato čuvajući svetinje čuvamo svoje prisustvo među civilizovanim narodima - dodao je Perović.

Na litiji u Nikšiću građani su išli od Saborne crkve centralnim gradskim ulicama do Trga slobode, gde je održana molitva i beseda.

Foto: Tanjug/Printscreen

Sveštenik Nikola Pejović nazvao je litije u crnogorskim gradovima „biblijskim događajima, čudom Božijim i susretom čovekove vere i ljubavi Božije“.

On je kazao da litije krasi vera ljudska i podsetio na reči patrijarha Pavla da „treba da budemo ljudi“.

- Njegova reč da budemo ljudi posebno je važna danas, kao i poruka da treba da se molimo, jer ako stradamo da to ne bude zbog naših grehova, nego za pravdu Božiju. Rečeno je treba da se da molimo i za neprijatelje naše, da ljubimo jedni druge, ali i da ljubimo i volimo neprijatelje, što nam je Bog dao da pokažemo i u ovim danima - rekao je Pejović.

Foto: Tanjug/Printscreen

Kako je naveo, sadašnje litije svojom lepotom i dostojanstvenošću upravo svedoče „da volimo i one koji nas mrze i prizivamo ih da se priključe ovom hodu svetlosti, a ne tame“.

U Bijelom Polju vernici su se okupili kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a zatim uputili ka crkvi Svetog Nikole u Nikoljcu.

U Beranama je litija organizovana do manastira Đurđevi stupovi, gde je služen moleban.

Foto: Tanjug/Printscreen

Litije su, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, održane i u Herceg Novom, Tivtu, Pljevljima, Mojkovcu, Plužinama, Andijevici, Murinu i na Žabljaku.

#Crna Gora

#Podgorica

#litija

#moleban

'