AKTUELNO

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Fitima Ladrovcija kojom ga tereti da je preko socijalne mreže Fejsbuk podržavao i podsticao terorističke napade na Šri Lanki, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Putem jedne objave, izrazio je radost i podržao poslednje terorističke napade na crkve i hotele na Šri Lanki, gde je poginulo 139 osoba, među njima 45 dece, uz komentar 'Uz pomoć Alaha, deca Umeta su napale ono što najviše boli, crkve i hotele na Šri Lanki, a sutra će ponovo izvršiti napad, ali ovog puta u Parizu, Londonu, Vašingtonu i Njujorku - navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova.

Na osnovu optužnice, Ladrovci se takođe optužuje da je objavio fotografije, video snimke i komentare u znak podrške militantnoj grupe Islamska država Iraka i Levanta.

Ladrovci je prethodno na Kosovu kažnjen zbog organizacije i učešća u terorističkim grupama, a nakon izdržavanja zatvorske kazne od tri ipo godine, oslobođen je, te ponovo uhapšen 24. aprila ove godine.

AP, takođe piše da su kosovski tužioci podneli optužnice za terorizam protiv dve osobe za koje se sumnja da podržavaju ili učestvuju u borbama sa grupom koja pripada Islamskoj državi u Siriji. 

Tužilaštvo navodi da je ženska osoba F.Z., koja je optužena zbog učešća u borbi sa grupom Islamske države u Siriji, u aprilu bila među 110 kosovskih državljana koji su vraćeni iz Sirije, prenosi dalje AP.

Ukoliko bude osuđena, žena bi mogla da se suoči sa zatvorskom kaznom dužom od 15 godina, dok bi muškarac mogao da dobije pet godina.

Kosovske vlasti tvrde da imaju podatke da 30 građana sa Kosova i dalje aktivno podržava terorističke grupe u Siriji.

#Kosovo

#Šri Lanka

'