AKTUELNO

Srđan Mlađan (38), koji u Lepoglavi služi 25 godina zatvora zbog trostrukog ubistva, oženio se u utorak u zatvoru sa 20-godišnjom Eliom Molnar.

Devojku koju je oženio u utorak video je prvi put u životu, a romansa je započela dopisivanjem. O nameri da sklope brak morao je da obavesti zatvorsku upravu koja je odobrila venčanje. U ostalim slučajevima zatvorenicima se nakon venčanja odobrava boravak u sobi za posete, ali u Mlađanovom slučaju uprava zatvora napravila je presedan i nije mu odobrila sobu za posete, već samo posetu u prostoriji gde inače ljudi iz spoljnog sveta posećuju zatvorenike, piše Jutarnji list.

Svedoci venčanja bila su dvojica osuđenika koje je Srđan Mlađan izabrao, a mlada je u Lepoglavu donela prstenje.

Kako navode, venčanje obavljeno uz neviđene mere bezbednosti. Znajući da je Mlađan osuđenik visokog rizika, uprava zatvora preduzela je sve mere jer je bilo neobično da Srđan Mlađan sklapa brak s osobom koju vidi prvi put u životu.

Podsećamo, Srđan je 1998. godine kao 16-godišnjak iz čista mira u Petrinji ubio 16-godišnju Elizabetu Šubić kojoj je pucao u glavu iz automatske puške. Ubio je i penzionera Petra Jančića (61) iz Siska koji je bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Samo četiri godine kasnije, nakon što je služio kaznu zatvora u Požegi, dobio je prvi slobodni vikend, otišao je u Zagreb i opljačkao banku u Zvonimirovoj ulici.

S tri metka na Borongaju ubio je policajca Milenka Vranjkovića i predao se nakon višesatne talačke drame. Osudili su ga na deset godina za dva ubistva, pljačke banke i pokušaja ubistva u Sisku tokom 1997. i 1998. Za ubistvo policajca dobio je 15 godina zatvora.

Okrutni ubica trebao bi da izađe na slobodu 2027. godine. Izjavio je da je jedino rešenje za njega "metak u čelo".

Priča o Mlađanovoj mladi otkriva mladu devojku tragične sudbine, 20-godišnjakinju kojoj je pre pet godina poginula majka, koju je otac ostavio dok je još bila mala. Devojka ima niz problema, bila je i u sukobu sa zakonom, tražila je i pomoć psihijatra, a deda s kojim je odrasla nije imao pojma da se udala.

- Molim? Šta ste rekli? Udala se? Za ubicu? Moj Bože. Vratila se kasno uveče kući. Preko ruke je nosila prebačenu crnu dugačku toaletu. Ponašanjem nije odavala da joj se dogodila neka prekretnica u životu, nešto važno. Jedino je do tri ujutro ostala pričati s bratom u sobi. Sad kad vratim film, možda mu je pričala o tom venčanju - reči su koje je prvo izgovorio Elijin deda dan nakon zatvorskog venčanja. Od kuće gde živi s njim, bakom i bratom, Elia je to jutro otišla žurno.

Rekla im je da s koleginicom ide poslovno do Petrinje, jer radi nešto honorarno za agenciju za nekretnine, a da će onda do Lepoglave. U zatvor, direktno pred Srđana Mlađana. Doterana.

- Znali smo da se dopisuje s nekim zatvorenikom. Stizala su ta ljubavna pisma svako malo. A ona je s nestrpljenjem ispitivala: "Jel stiglo pismo? Ima li pisma?" On joj je očigledno telefonom najavljivao da stiže. I tako već duže vreme, godinu, dve. Ona voli te ekstreme. Zaljubljiva je. A ja i moja žena smo nemoćni - rekao je deda.

- Vrlo je zatvorena. Živi svoj neki film, piše pesme. Završila je trgovačku školu, ali ne želi da bude kao što joj je bila majka. Ne traži od nas novac. Jel’ dovodila ikad momke u kuću? Ne, jer su naša pravila jasna. Mučno mi je od cele te situacije, verujte mi - otkriva deda Srđanove supruge.

#Ubica

#Ubistvo

#Zatvor

'