AKTUELNO

U analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, IFIMES, u susret predstojećem samitu EU, koji će biti održan, 17. i 18. oktobra u Briselu, ukazuje se da je Hrvatska tipičan primer neevropskog ponašanja.

U prilog tome ističe se da Hrvatska ne poštuje odluke međunarodnog arbitražnog suda u vezi graničnog spora sa Slovenijom, a ne poštuje odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MICT), kojom su pojedini visoki čelnici Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice (HDž) pravosnažno osuđeni za učešće u Udruženom zločinačkom poduhvatu prema Bosni i Hercegovini.

Podsećaju da se HDZ-u, čiji je predsednik aktuelni premijer Andrej Plenković, sudi na Županijskom sudu u Zagrebu.

Ukazuju i da se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj naglo pogoršao posle ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU.

- Srpska zajednica je bila kooperativna i važan faktor, koji je doprineo da Hrvatska postane članica EU. U Hrvatskoj se odvija revizija događaja iz Drugog svetskog rata prema kojoj fašističke i kolaboracionističke snage pokušavaju da rehabilituju i predstave kao antifašističke - navodi se analizi.

Navode da je pritom od izuzetne važnosti položaj Jevrejske zajednice, koja još uvek nije rešila pitanje povratka oduzete imovine.

Upravo je, kažu, revizija istorije doprinela, da Jevrejska zajednica i druga antifašistička udruženja samostalno odnosno odvojeno obeležavaju godišnjicu oslobađanja iz ustaškog logora Jasenovac bez učešća predstavnika hrvatske države.

Uz sve to, ističu, zapaženi (pro)fašistički nastupi i govori aktualne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i njeno otvoreno mešanje u unutarnje stvari u susednoj BiH.

- Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nema rešena granična pitanja ni sa jednim susedom izuzev Mađarske, pošto je državnu granicu sa njom nasledila od bivše SFRJ - ukazuju analitičari IFIMES-a.

Podseća se da će Hrvatska 1. januara 2020. predsedavati Savetom Evropske unije, te da će u fokusu njenog predsedavanja biti i Zapadni Balkan na kojem je u konfliktu skoro sa svim državama.

- Postala je konstanta da zvaničnici Hrvatske zloupotrebljavaju članstvo te države u EU i NATO kada su u pitanju Bosna i Hercegovina, ali i Republika Srbija, a očekuje se uskoro da će to početi da rade i u Savetu Evrope, jer je generalna sekretarka SE, Marija Pejčinović Burić (HDž), bivša ministarka spoljnih posova Hrvatske - ističe se u analizi.

Analitičari zabrinjavajućom smatraju činjenicu da institucije EU i NATO-a nisu reagovale na ponašanje Hrvatske kada su u pitanju BiH i Srbija, jer se, kažu, radi o eklatantnoj zloupotrebi članstva u EU i NATO-a.

Navode i da su svoje utočište u Hrvatskoj pronašli i brojni ratni zločinci, koji su pravosnažno presuđeni u BiH, dok hrvatske tajne službe, kako navode, maltretiraju građane BiH kada se nalaze na njenoj teritoriji.

Konstatuju da se hrvatska policija nehumano ophodi prema migrantima (prebijanja, mučenja) i vrši nelegalnu readmisiju migranata sa svoje na teritoriju BiH, na šta su već upozorile organizacije za ljudska prava.

- Hrvatska snažno gradi svoje odnose sa Rusijom usprkos uvedenim sankcijama EU prema Rusiji. Hrvatskoj će biti potrebna pomoć, da se suoči i prevaziđe izazove i situaciju u kojoj se našla. Ukoliko želi da njeno predsedavanje EU, barem što se tiče Zapadnog Balkana, ne bude unapred osuđeno na propast, trebaće joj pomoć EU ali i država regijona, jer su dosadašnja iskustva pokazala da su upravo najteža 'suočavanja sa samim sobom - zaključuju analitičari IFIMES-a.

#Hrvatska

'