AKTUELNO

Bugarski premijer Bojko Borisov i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su danas o predstojećem samitu EU i Zapadng Balkana koji će biti održan u Sofiji 17. maja, a tom prilikom kancelarka je opisala kao 'neosporan uspeh' napore Borisova da zemlje Zapadnog Balkana izvede na put ka članstvu u Uniji.

- Tema Zapadnog Balkana nije lak prioritet, ali si ti, Bojko, divno obavio posao i trebalo bi da ostaneš posrednik s tim u vezi - rekla je Merkel, koja se sa Borisovim sastala u nemačkom gradu Ahenu, saopštila je Pres služba bugarske vlade, prenosi BTA.

Borisov je Merkelovoj rekao da će Bugarska nastaviti da aktivno radi kako bi obezbedila da povezivanje na Zapadnom Balkanu ostane prioritet i posle bugarskog predsedavanja Savetu EU, koje ističe polovinom godine.

- Uprkos napetosti između nekih zemalja u vezi sa nekim pitanjima, njihovi lideri i dalje imaju u vidu veliki cilj članstva u EU - naveo je bugarski premijer.

On je istakao da je saobraćajno, infrastrukturno i digitalno povezivanje zemalja u regionu važno za stabilnost i prosperitet Evrope.

- Mislim da je to ono što bi trebalo da radimo: trebalo bi da se potrudimo da ljudi u tim zemljama osete da smo mi i EU uz njih - zaključio je Borisov.

Nemačka kancelarka i bugarski premijer sastali su se na marginama svečanosti u Ahenu povodom dodele nagrade "Karlo Veliki" francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, napominje bugarska agencija.

Pročitajte još: Rusija i Nemačka za napore na očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom

#Angela Merkel

#Bojko Borisov

#Zapadni Balkan

'