AKTUELNO

Ivo Kotevski, direktor Centra za komunikacije stranke VMRO-DPMNE naglašava da areketaška afera traje već nedeljama.

-Afera traje nedeljama, i to još otkako su bili privedeni Boki 13 kao prvo osumljičeni i njegov saradnik kao drugo osumnjičeni. Ovo što vidimo je katastrofa i bruka i Severna Makedonija je razapeta i na stubu srama - ocenjuje Kotevski za Pink.

-Institucije su zloupotrebljene, specijalno tužilaštvo služi za reket i za politički pritisak protiv svih onih koji misle različito od vladajuće stranke - smatra on.

On je napomenuo da je danas "LaVerita" objavio treću priču koja jasno imlicira da je Zaev lagao i da je upleten u slučaju reketiranja biznismena u Severnoj Makedoniji.

-Na snimku se može čuti kako Boki 13 dok priča sa svojim sagovornikom i kaže da je i Zaev dobro upoznat sa čitavim planom, i da je u toku u potpunosti. Današnjim snimkom se dokazuje da je i Katica Janeva lagala kada je rekla da je ona imala praksu da komunicira sa optuženima u njenom slučaju i da je to bila službena komunikacija, Danas smo čuli da je ona deo plana da se reketiraju i oduzmu milioni evra od lica koji su obuhvaćeni njenim predmetima. Ovo što gledamo poslednjih nedelja je međubarodna sramota - ispričao je Kotevski.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost kaže da  je Zaev odlučio kada je došao na vlast da se sveti VMRO-DPMNE koje je optuživao za progon.

-Činjenica da se on obrušio koji nisu mogli da pobegnu iz Severne Makedonije, a Gruevski je otišao na vreme uz saznanje Zaeva - smatra Rajić.

Kako kaže prof. dr šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment Duško Tomić objasnio je da reketiranje kao oblik organizovanog kriminala svuda se dešava i da je samo važno koliko su jaki bezbednosni organi da stanu na put tome.

-To je jedan od načina kako se pribavljaju sredstva. Što se tiče ovog političkog reketiranja, ovo govori o tome da Severna Makedonija nema kapacitet države i koja želi da pristupi bilo kakvim organizacijama, izgubili su taj kredibilitet - zaključuje on.

#Boki 13

'