AKTUELNO

Stevo Karapandža važi za jednog od najboljih kuvara iz bivše Jugoslavije, koji je uveo je potpuno drugačiji prikaz kulinarstva pre više od tri decenije.

Stevo Karapandža je najpoznatiji jugoslovenski kuvar u čijim jelima su uživale brojne javne ličnosti, a zahvaljujući njegovim receptima i sada naše trpeže krase preukusni obroci. Među njegovim omiljenim tradicionalnim specijalitetima je sarma, a njegov recept se smatra za najbolji na našim prostorima!

Neophodne namirnice: 100 g pirinča, 1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1-2 kašike sitno seckane slanine, 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg, 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina), 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista, 1 jaje, malo soli i bibera, 1 kašika suvog začina, malo ljute mlevene paprike, 1 lovorov list, suva rebrica ili kobasice, 1 kašika slatke mlevene paprike, 2 kašika koncentrata paradajza.

Foto: Unsplash.com

Način pripreme čuvenog kuvara:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Autor: Zorica Lazarević