U originalnom receptu se koristi ovčije kiselo mleko, ali mi smo ga zamenili kravljim, a probali smo i sa grčkim jogurtom i ta varijanta je savršena.
Recept za ovu salatu smo dobili od nekoga ko mnogo putuje po zemljama Bliskog istoka, pa nam je taj svetski putnik otkrio ovu kombinaciju sastojaka u salati koja deluje veoma osvežavajuće, a degustirao je u jednoj od zemalja iz tog dela sveta.
Nije komplikovano naći sve potrebne sastojke, pa evo recepta u nastavku teksta, ako želite da je isprobate u svojoj kuhinji.
Mi jesmo i preporučujemo i vama da je probate.
Sastojci:
– 6 do 8 listova zelene salate
– 1 šolja badema (sirovih ili blago suvopečenih)
– 2 jabuke
– pola šolje feta sira
– tri čevtrtine šolje nara (očišćenih semenki)
– 1 kašika ovsenih pahuljica
Za dresing:
– kiselo mleko ili grčki jogurt (tri četvrtine velike čaše ili jedna i po manjih čašica onih plastičnih u kojima se prodaju)
– kačikica majoneza
– 1 do 2 male kafene kašičice sirćeta
– 1 supena kašika limunovog soka
– 2 male kašike maka (samlevenog svežeg, kupuje se na meru u prodavnicama zdrave hrane)
– ako želita da ukus bude malo “mekši”, možete da dodate i malo kokosovog ili žutog šećera, to vama na volju ostavljamo, po ličnom ukusu
Priprema:
Jabuke iseckajte na kockice, pa sa njima pomešajte zelenu salatu, bademe, fetu, semenke nara i ovsene pahuljice u jednoj velikoj činiji. Za dresing pomešajte kiselo mleko (ili grčki jogurt), majonez, sirće, limunov sok i mak u manjoj činiji. Stavite dresing preko salate i dobro promešajte, ostavite jedno desetak minuta da odstoji kako bi ovsene pahuljice upile dresing, a potom uživajte u ovom interesantnom i osvežavajućem spoju ukusa.
Autor: