AKTUELNO

Mnogo će vam olakšati pripremu hrane

Verovatno ste se nekada pitali i zbog čega dolazi do ove pojave.

Stvar je u tome da iseckani luk proizvodi hemikaliju koja se zove sin-propantiol-S-oksid, poznatu i kao lakrimatorni faktor (LF). Ovo hemijsko jedinjenje je prilično nestabilno i brzo se rastvara u vodi, a kako su naše oči prekrivene vodenom površinom, u dodiru sa njom, ovo jedinjenje izaziva iritaciju.

Ipak, nema sumnje da je luk fantastičan, zdrav i ukusan sastojak mnogih jela, koji neverovatno obogaćuje ukus, pa bi bila prava šteta izbaciti ga iz recepta zbog jedne potpuno rešive stvari.

Možete to da sprečite, ako primenite neki od sledećih, sasvim jednostavnih trikova.

1. Pre sečenja, ohladite luk u zamrzivaču, jer hladniji lukispušta manje tih jedinjenja koja iritiraju oči. Dovoljno je da ga držite 15 minuta.

2. Pustite toplu vodu da teče dok sečete luk, jer para pomaže da se jedinjenje koje vas iritira rasprši po prostoriji, što znači da manje toga završava u samim očima.

3. Duvajte dok sečete luk, jer ćete tako oterati isparenja iz luka.

4. Koristite oštar i tanak nož, jer ćete na taj način manje oštećivati tkiva luka, zbog čega će se manje lakrimatornog faktora ispuštati.

5. Pre sečenja, iscedite na dasku limunov sok ili je premažite polovinom limuna, jer limunov sok neutrališe enzime luka.

6. Ne seckajte korenski deo luka, jer on sadrži najveću koncentraciju enzima odgovornih za isparenja koja iritiraju vaše oči.

7. Upalite sveću i stavite je pored daske za sečenje jer će plamen povući gas iz luka u sebe.

8. Uključite ventilator, ali ga podesite tako da duva dalje od vašeg lica, kako bi oterao gasove koji iritiraju oči.

9. Pokvasite vodom nož nakon svakog rezanja. Na taj način ćete smanjiti ispuštanje lakrimatornog faktora iz luka.

Autor: