AKTUELNO

Isprobajte metodu koja vam najviše odgovara.

Gotovo da ne postoji osoba koja nema strije na barem jednom delu tela.

One su neizbežne, ali nije nemoguće ukloniti ih.

Tehnički, strije su ožiljci koji nastaju kada se naša koža naglo rasteže ili smanjuje. Takve promene izazivaju pucanje kolagena i elastina, što posledično proizvodi primetan trag na koži.

Za neke ljude strije su iritantne kao i bubuljice, a za druge predstavljaju prirodnu lepotu ljudskog tela. Ako ste u ovoj prvoj grupi, isprobajte ovih pet metoda koje mogu da smanje vidljivos strija na minimum.

1. Suvo četkanje

Suvo četkanje je specifičan oblik limfne drenaže. To je ajuverdska praksa koja zahteva četku sa gustim vlaknima. Pre nego što se istuširate, jednostavno četkajte celo telo pokretima nagore.

Što se tiče strija, suvo četkanje zapravo može pomoći da se omekšaju masne naslage koje žive ispod vaše kože, primoravši ih da se ravnomernije rasporede. Još važnije, ako održavate svakodnevnu rutinu suvog četkanja, vaša koža će proizvoditi više kolagena, a broj strija će se značajno smanjiti.

2. Retinol

Kao derivat vitamina A, retinol je poznat po svojoj sposobnosti da stimuliše obnavljanje ćelija. Kada dosledno nanosite proizvod na bazi retinola na svoje strije, koža će doživeti priliv kolagena i obnavljanje epiderma.

Retinoli istovremeno pilinguju i hidriraju kožu, uzrokujući da vaše strije postanu minimalne ili potpuno nestanu.

3. Hidratacije

Korišćenje hidrantnog preparata je jednostavno kada je u pitanju uklanjanje i prevencija strija. Bilo koji proizvod, od kokosovog ulja do ši putera, biće dovoljan da vaša koža ostane nahranjena i zaštićena od traume koju izazivaju strije.

Većina ulja i prirodnih hidrantnih sredstava bogata je laurinskom kiselinom koja olakšava proizvodnju kolagena.

4. Masaža

Iako može izgledati banalno, nikada nije loša ideja da masirate svoje strije. Masaža povećava cirkulaciju, kao i rast novog tkiva, što može da izleči rupture na koži koje izazivaju formiranje strija. Sigurno ćete primetiti smanjenje njihove vidljivosti tokom vremena.

Autor: