Napracite: pitu zeljanicu, palentu sa šampinjonima, mirišljave tople sendviče, pastu sa tikvicama i mlevenim mesom, zapečeni krompir sa slaninicom.
PITA ZELjANICA
Potrebno je:
- 500 g tankih kora
- 600 g svežeg kravljeg sira
- 4 jajeta
- 200 g kajmaka
- 200 ml mleka
- 200 ml kisele pavlake
- 250 g spanaća
- kašičica soli
- crni mleveni biber
- 100 g putera
Razmutite jaja, dodajte mleko, kiselu pavlaku, oceđeni propasirani sir, kajmak, spanać (blanširan, oceđen i iseckan), posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte. Pleh za pečenje premažite puterom, stavite koru i poprskajte je rastopljenim puterom, pa stavite sledeću koru i premažite sa malo nadeva. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore i nadev. Po vrhu idu dve poslednje kore. Poprskajte ih preostalim puterom i stavite pitu u rernu da se peče 40 minuta na 200 stepeni. Ispečenu je secite na veće kocke i služite toplu, po želji uz jogurt.
PALENTA SA ŠAMPINjONIMA
Potrebno je:
- 300 ml vode
- kašika maslinovog ulja
- 100 g palente
- 150 g šampinjona
- manja glavica crnog luka
- so, biber
- suvi biljni začin
- sušeni origano
- bosiljak
- feta sir za posipanje
U šerpu sipajte vodu, dodajte maslinovo ulje, a potom i začine. Kad voda prokuva sipajte palentu i mešajte je dok se ne zgusne. Gotovu palentu prespite u nauljenu posudu i ostavite da se ohladi. Za to vreme na ulju propržite sitno seckan luk. Kad omekša, dodajte šampinjone iseckane na tanke listiće, posolite, pobiberite, stavite suvi biljni začin, origano i bosiljak. Ohlađenu palentu secite ili kašikom prebacite u tanjir, a preko stavite šampinjone. Pospite fetom ili nekim drugim sirom.