AKTUELNO

Napracite: pitu zeljanicu, palentu sa šampinjonima, mirišljave tople sendviče, pastu sa tikvicama i mlevenim mesom, zapečeni krompir sa slaninicom.

PITA ZELjANICA

Potrebno je:

- 500 g tankih kora

- 600 g svežeg kravljeg sira

- 4 jajeta

- 200 g kajmaka

- 200 ml mleka

- 200 ml kisele pavlake

- 250 g spanaća

- kašičica soli

- crni mleveni biber

- 100 g putera

Razmutite jaja, dodajte mleko, kiselu pavlaku, oceđeni propasirani sir, kajmak, spanać (blanširan, oceđen i iseckan), posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte. Pleh za pečenje premažite puterom, stavite koru i poprskajte je rastopljenim puterom, pa stavite sledeću koru i premažite sa malo nadeva. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore i nadev. Po vrhu idu dve poslednje kore. Poprskajte ih preostalim puterom i stavite pitu u rernu da se peče 40 minuta na 200 stepeni. Ispečenu je secite na veće kocke i služite toplu, po želji uz jogurt.

PALENTA SA ŠAMPINjONIMA

Potrebno je:

- 300 ml vode

- kašika maslinovog ulja

- 100 g palente

- 150 g šampinjona

- manja glavica crnog luka

- so, biber

- suvi biljni začin

- sušeni origano

- bosiljak

- feta sir za posipanje

U šerpu sipajte vodu, dodajte maslinovo ulje, a potom i začine. Kad voda prokuva sipajte palentu i mešajte je dok se ne zgusne. Gotovu palentu prespite u nauljenu posudu i ostavite da se ohladi. Za to vreme na ulju propržite sitno seckan luk. Kad omekša, dodajte šampinjone iseckane na tanke listiće, posolite, pobiberite, stavite suvi biljni začin, origano i bosiljak. Ohlađenu palentu secite ili kašikom prebacite u tanjir, a preko stavite šampinjone. Pospite fetom ili nekim drugim sirom.

#Pita

#Recept