AKTUELNO

Sezona je odmora i mnogi će se sigurno uputiti barem na nekoliko dana van svog doma. Većina ljudi ima nekoga ko će u tom periodu obići njihov stan ili kuću i zaliti cveće, ali šta je sa onima koji neće imati nikoga ko bi poveo računa o njihovim biljkama?

Rešenje, naravno, postoji, jer uvek možete da preduzmete nekoliko stvari kako vas po povratku kući ne bi zateklo uvelo cveće. Sami možete sprečiti isušivanje i biljkama omogućiti dovoljno vode.

Nekoliko sati pre odlaska na letovanje cveće obilno zalijte. Mesto na kome ih ostavljate neka bude dobro osvetljeno prirodnom svetlošću, najmanje osam sati dnevno.

Dobra podloga će čuvati vlažnost

Pre odlaska na put odstranite sve pupoljke i cvetove sa biljaka koje cvetaju.

Saksije dobro zalijte i okružite vlažnim tresetom ili hidrogelom. Na ovaj način ćete smanjiti isparavanje vode, jer se zemlja leti brzo isušuje. Možete staviti i sloj šljunka ili malča.

Sistem „kap po kap“ ili plastična flaša

Jedna od opcija je da primenite sistem zalivanja „kap po kap“ pomoću fitilja od pamuka. Oni dobro upijaju vodu i sprovode je u saksiju iz posude koja ne mora biti postavljena na viši nivo. Pamučnu krpicu, dovoljno usku i dugačku, uvijte u spiralu.

Foto: Pixabay.com

Trebalo bi da bude četiri do šest centimetara dugačka, pa jedan kraj stavite u posudu sa vodom, a drugi u zemlju odozdo, kroz otvor na dnu saksije.

Za saksiju prečnika 30 centimetara potrebna su najmanje tri fitilja, pa neka vam to bude orijentir.

Još jedna opcija je da u svaku saksiju zabodete flašu napunjenu vodom – grlić izvrnute flaše treba da bude u zemlji. Čep od boce izbušite na nekoliko mesta, kako bi voda postepeno zalivala biljku.

I sunđer ili čaršav rešavaju stvar

Biljke koje ne traže mnogo svetla poređajte na podlogu koja dobro upija (sunđer) i natopite je vodom, pa ih zajedno stavite u sudoperu ili plastičnu kadicu.

Osim toga, sve biljke možete da poređate u kadu, koju se prethodno obložili čaršavom natopljenim vodom. Zemlja u saksijama upijaće vlagu kroz rupice. Ovu opciju možete primeniti samo ako u kupatilu imate dnevnu svetlost, odnosno prozor.

U svakom slučaju, vaše biljke imaju mogućnost da vas sačekaju u stanju u kakvom ste ih ostavili. Imajte u vidu da ne zahteva svaka biljka istu količinu vode, te ove tehnike primenite u skladu sa tim.

Autor: Marija Radić