AKTUELNO

Dan državnosti se ove godine praznuje neradno 15. i 16. februara. A kako su u pitanju četvrtak i petak, ako te dane lepo spojite sa subotom i nedeljom, dobićete pravi mini odmor za dušu i telo u trajanju od četiri dana.

Gotovo sve turističke agencije nude vam aranžmane za ceo svet, a mi vam dajemo sjajnu ideju kako da dobro, zabavno i povoljno provedete praznike. Vodimo vas u Mađarsku, zemlju banja, i to u popularno zvanu „kraljicu banja“ koja taj naziv nosi kako zbog jedinstvene arhitekture i specifičnih svojstavalekovite vode, tako i zbog visokog kvaliteta usluge.

Foto: Promo

Vodimo vas u Mako banju da lekovitom toplom vodom okrepite i telo i dušu i uronite u zdravlje.

Na oko 250 kilometara od Beograda i 33 kilometara od Segedina nalazi se gradić Mako, a u njemu ponos grada i najveći turistički potencijal, banja Hađmatikum. Ovaj biser arhitekture i pravo umetničko delo neodoljivo podseća na glavicu crnog luga („hađma“ na mađarskom zapravo i znači crni luk), a osmislio ga je čuveni arhitekta Imre Makovec, začetnik organske arhitekture koja insistira na harmoniji čoveka iprirode, odnosno na skladu građevina i okruženja.

Foto: Promo

Čak 29 manjih i većih kupola banjskog kompleksa poput glavica luka ili kapljica vode koje izviru iz zemlje dokaz su da je cela banja inspirisana prirodom.

Foto: Promo

Sedamnaest bazena - na otvorenom i u zatvorenom, dečiji, hidromasažni, oni sa vodenim atrakcijama, tropskim kišama, brzom rekom, oni sa stolovima za šah ili bazeni sa lekovitom vodom, sigurno će zadovoljiti vaše potrebe za vodenim uživanjima. Ležite u bazenu, temperature vode je 30 stepeni,vodene mlaznice i mehurići vas masiraju i odnose bolove i stres, gledate u nebo kroz staklenu kupolu…

Foto: Promo

Mogu li neradni dani da se provedu bolje?  Dodajte tome da se nalazite u „hramu“ vode sa neobičnim stubovima, kupolama i prelepim terasama, pa ni vaš estetski ugođaj neće ostati uskraćen.

Ipak se nalazite u banji za čiju slavu je zaslužna termalna lekovita voda, pa ne propustite da uskočite u bazene sa ovom vodom temperature 37 stepeni. Ako patite od artritisa, neuralgija, atrofije mišića i ginekoloških problema, ova voda može biti samo blagotvorna.

Foto: Promo

Ukoliko vam, na sreću, ništa od toga nije potrebno, setite se da je preventiva zapravo pola zdravlja i uronite u zdravlje. I ne zaboravite da u ovim bazenima možete ostati najduže pola sata odjednom, iako će vam želja biti da u njima provedete ceodan.

A za dobro zdravlje, dobro će vam doći i detoksikacija. Srećom, na pravom ste mestu, jer Hađmatikum ili ako vam je lakše Mako banja, ima jedan od najvećih i najboljih spa centara u Mađarskoj.

Foto: Promo

Obavezno se na recepciji raspitajte kada tačno počinje spa program i prijavite se. Dajemo vam samo natuknicu, a lepeze, raznorazni mirisi, veština voditeljica spa programa i blagodeti vreline, učiniće da nam budete zahvalni na savetu.

Ako u banju dolazite sa mališanima, ili pak vi sami pored vode podetinjite, ne brinite, na raspolaganju su vam tobogani i akva park, kao i poseban tematski deo namenjen deci i opremljen toboganom i igraonicom.

Foto: Promo

Poznato je da se od vode i dobre zabave ogladni. Mislili su ovde i na to. Zato se u okviru banjskog kompleksa nalaze i restoran gde možete uživati u toplom domaćem ručku, kolačima i tortama, kao i “bar za kuliranje” koji nudi ukusne voćne koktele, sendviče i poslastice.

Foto: Promo

Banje su idealne za zimske dane, da vas zagreju i opuste, a gradić Mako, rodno mesto slavnog Pulicera, ima još mnogo toga da vam ponudi kako biste proveli nekoliko divnih dana.

Foto: Promo

No, ako ste za predstojeće neradne dane ipak odavno isplanirali nešto drugo, odaćemo vam jednu tajnu. Krajem martaHađmatikum otvara celo novo krilo puno novih bazena, vodenih atrakcija i ludih tobogana. Isprobaćemo mi i to i javiti vam kako je bilo, jer ko jednom ode u Mako, sigurno će ponovo doći.

Autor: