AKTUELNO

Malta ima svoje tradicije i običaje koji se i danas poštuju. Bez obzira da li verujete da funkcionišu ili ne, mnogi su namenjeni da oteraju zlo i da čuvaju domaćinstva. Evo samo nekoliko tek da se ne iznenadite ako se spremate u posetu ostrvu.

Kada ste na Malti, posebno pored mora, teško je zanemariti šarene čamce koji plutaju po moru. Nazvani "Luzzu", ovi čamci su korišćeni još od vremena Feničana. Postali su simbol na malteškom ostrvu.

Svaki čamac ima oko. Veruje se da je ovo sujeverje moderan opstanak starog feničanskog oka, nazvanog Horusovo oko - feničanski Bog koji štiti od zla. Te oči su simbol dobrog zdravlja i treba da zaštite ribara od bilo kakve povrede kada su na moru.

Trudnički gladni dani

Nemojte se iznenaditi ako vidite trudnice kako rukom drže zapušen nos. Po tradiciji, trudnice moraju da jedu po malo od svake hrane koja im zamiriše, inače će beba imati beleg u obliku te hrane.

Zbuniti đavola

Postoji veliki broj crkava širom ostrva, a mnoge od njih imaju dva sata na spoljašnjoj strani zvonika. Možda je preporučljivo da se ne oslanjate na ove satove, jer samo sat sa desne strane treba da prikazuje tačno vreme. Ovo ima za cilj da zbuni đavola i spreči da zao duh uđe na misu.

Okreni lošu sreću

Foto: Pixabay.com

Mnoge starije tradicionalne kuće i štale imaju niz rogova iznad ulaznih vrata kako bi se sprečila loša sreća. Ako to nije dovoljno, tradicija takođe nalaže da je loša sreća čistiti kuću noću. Svaku prašinu koja je skinuta sa kuće treba baciti na sredinu puta i van kuće. Zatim se preko praga postavlja linija morske soli.

Hlebom na kišu

Leta na Malti su duga, pa kada zima udari, i počne da pada kiša, ne zna da stane. Kažu da bacanje parčeta hleba Svetog Antonija na put zaustavlja pljusak.

Strašni Gawgaw

Ako ikako mogu, Maltežani se trude da izbegnu rađanje deteta na dan 24. decembra jer prema prazoverju bebe rođene na taj dan kradu Božić pa se za kaznu pretvaraju u čudovište koje se naziva Gawgaw. Srećom, scenario se može izbeći ako provedete noć brojanjem rupa na cediljci, a neki pak smatraju da treba brojati zrna pirinča.

#Malta