AKTUELNO

Da se ne lažemo, čišćenje mnogima od nas dođe kao kazna a tek ako je reč o kuhinji koja je uvek puna prljavštine, to mu dođe ko doživotna robija. Ne samo što uvek ima mrva, ostataka od hrane i fleka, već i zato što nam se čini da nikad nije potpuno čista.

Leglo bakterija

I ne može se reći da nismo u pravu - kuhinja, kao i kupatilo su delovi doma s najviše bakterija. Zato je veoma važno znati pravilno oprati kuhinjske krpe. One su pune prljavštine jer njima brišemo ruke, kuhinjske površine, posuđe i ostatke hrane.

Zato treba posebno paziti kako ih peremo da se bakterije ne bi proširile po ostatku doma. I ne samo to, ako ih peremo s ostalim predmetima u mašini za pranje veša, bakterije se lako mogu proširiti s krpa na njih.

Krpe osušite i odvojte od peškira

Mnogi od nas prave čestu grešku kada peru veš – zajedno peru peškire i krpe, pošto ih najčešće peremo na 90 stepeni ili ih prokuvamo. Kad ih stavimo u bubanj, krpe i peškiri su uglavnom vlažni, pa se bakterije nesmetano prošire na sve predmete. Zato osušite krpe na vazduhu pre nego što ih stavite u korpu za veš.

Najviša moguća temperatura

Kuhinjsku krpu treba prati na 90 stepeni da bi se ubile sve potencijalne bakterije, dok se peškiri, da ih ne biste upropastili, peru na 60.

Izbegnite omekšivač

Za brisanje površina koje dolaze u kontakt sa hranom koristimo krpe, a omekšivač može ostaviti film na predmetu, tako da ne treba koristiti omekšivač prilikom pranja kuhinjskih peškira.

Što manje deterdženta

Odeća bude čistija i da bolje miriše ako koristite manje deterdženta i omekšivača pa je ista praksa dobra i za pranje kuhinjskih krpa - koristite što je moguće manje deterdženta da bi krpe bile što čistije.