AKTUELNO

Drugu godinu za redom Finska je proglašena najsrećnijom državom na svetu. Država se trudi da održava balans između posla i privatnog života kod svojih stanovnika, a finski obrazovni sistem priznat je kao jedan od najboljih u svetu.

Od prihoda i slobode, do društvene podrške i dobrog obrazovnog sistema, Finci imaju čime da se pohvale.

1. Finci mnogo vremena provode napolju

Oko 70 odsto teritorije Finske prekriveno je šumom i to je glavni razlog zbog kojeg se Finci osećaju ugodno u šumama. Osećaju se zaštićenim kada ih okružuje priroda i to ih smiruje. Takođe, dosta vremena provode napolju, idu u šetnje i jedna od osnovnih prevoznih sredstava im je bicikl.

2. Slobodno piju vodu

Finsku zovu “zemljom hiljadu jezera”. Ova jezera nastala su otapanjem lednika pre oko 10.000 godina. Voda u njima je toliko čista da je mogu piti direktno iz slavine kod kuće, bez ikakvog dodatnog procesa prečišćavanja. Skoro svaki restoran će vam ponuditi bocu vode besplatno, čak i ako zaboravite da je zatražite.

3. Dečiji dodatak se isplaćuje redovno, sve dok dete ne napuni 17 godina

Roditelji u Finskoj dobijaju dečji dodatak u iznosu od 100 evra mesečno. Ta svota se malo povećava sa svakim sledećim detetom rođenim u jednoj porodici i isplaćuje se sve dok dete ne napuni 17 godina. Taj novac ljudi mogu da troše kako žele, ali uglavnom ga ne koriste, već štede kako bi svom detetu osigurali pristojan iznos za život u budućnosti. Osim toga, odmah nakon rođenja deteta, roditelji dobijaju kutije koje sadrže sve stvari potrebne za bebu. U njima se nalaze 64 različita predmeta, uključujući odeću, igračke, kao i sve informacije o brizi za novorođenče.

Foto: Pixabay.com

4. Imaju najbolju picu na svetu

Sve je počelo sa Silviom Berluskonijem, italijanskim premijerom, koji je izjavio da ne voli finsku hranu. Posebno oštro je govorio o dimljenoj divljači bez ukusa, i rekao da se ona ne može uporediti sa šunkom iz Parme. Tri godine kasnije, Finska je pobedila na internacionalnom takmičenju u pravljenju pice, ostavljajući Italiju iza sebe i predstavili su “Berluskoni” picu s mesom jelena.

5. Jedna su od vodećih zemalja u svetu po reciklaži otpada

Finska se drži “kružne ekonomije” koja omogućava korišćenje svih sredstava dostupnih društvu, ali uz minimalnu količinu otpada. Čak 99 odsto komunalnog otpada se ili reciklira ili spaljuje na posebnim mestima, što kasnije stvara energiju. Takođe, devet od 10 plastičnih boca se reciklira, a isto važi i za staklene proizvode kod kojih je postotak reciklaže još veći.

6. Postoji mnogo takmičenja u neobičnim sportovima

Sport je deo svakodnevnog života u Finskoj. Osim dobro poznatih sportova, u ovoj zemlji postoje takmičenja kao što su: u brizi o ženi, u bacanju mobilnog telefona, lovu na komarce i bacanju čizama.

7. Očevi provode mnogo vremena sa decom

U ovoj zemlji je napisan niz zakona koji nagrađuju veću uključenost očeva u odgajanje dece. Na primer, odsustvo očeva s posla može trajati devet nedelja i tokom tog vremena im se isplaćuje 70 odsto zarade. To je pretvorilo Finsku u prvu državu u kojoj očevi više učestvuju u odgoju dece nego majke.

8. Selo Deda Mraza

Malo selo u Laponiji u Finskoj zove se Joulupukki (finski izraz za Deda Mraza) i otvoreno je za posete tokom cele godine. Finski Deda Mraz ima i pravi pasoš u koji je kao datum rođenja napisano “pre mnogo vremena”, a u bračnom statusu stoji “oženjen”. Njegova žena zove se Joulumuori, što bi značilo Baka Mrazica.

9. Besplatno obrazovanje

Obrazovanje u Finskoj podrazumeva znanje finskog i engleskog jezika, o čemu svedoči i polaganje međunarodnih ispita u ovoj zemlji. Obrazovanje u javnim institucijama, kako u školama, tako i na fakultetima, za one koji dolaze iz Evropske unije je besplatno.

10. Filozofija sreće “Sisu and kalsarikännit”

Reč “sisu” nema bukvalan ekvivalent u drugim jezicima, ali se često prevodi kao stoička odlučnost, hrabrost i čvrstina. Ta reč označava potpunu smirenost, vitalnu energiju, snagu i emocionalnu samokontrolu. Ovaj koncept prerastao je u čitavu filozofiju i postao svojevrstan način života u Finskoj u 20. veku. “Sisu” u dečjem vaspitanju promoviše ideju da dete može sve.

Autor: Z.L.

#Finska