AKTUELNO

Građanima Srbije se preporučuje da se dobro informišu pre putovanja jer se pojedini uslovi oko prelaska granice ponekad menjaju na dnevnoj bazi.

Svaki putnik koji dolazi u Grčku iz inostranstva mora da ima negativni PCR test iz dijagnostičke laboratorije, ne stariji od 72 sata. Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju koja prevladava u zemlji odlaska, navedeno je na sajtu Travel.gov.gr.

Ova odluka će važiti od 19.04. odnosno probnog otvaranja sezone pa sve do 14. maja, dana kada se očekuje regularan početak sezone. Ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu i prezentovanje koda koji se dobije. Ta prijava se preuzima na gorepomenutom sajtu.

Takođe, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Putnici koji uđu u Grčku mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u kućnoj izolaciji do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Državljani Srbije od 19. aprila mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea, dok lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj, kao i profesionalni vozači u drumskom transportu mogu ući i preko ostalih graničnih prelaza.

Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučuje se da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije koronavirusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Zanimalo nas je kako je trenutno u Grčkoj te smo od Ane Nikolić koja godinama živi i radi tamo dobili odgovore iz prve ruke. Što se tiče korone, na snazi su i dalje jake epidemiološke mere.

"Kafići, restorani i prodavnice i dalje ne rade. Ne postoji mogćnost kretanja između opština, osim vikendom. Tako da, u ovom probnom periodu ne vredi putovati u Grčku osim ukoliko ne želite da najveći deo vremena provodite u kući. Lokalno stanovništvo se kreće uz prethodno slanje sms-a, na nekoliko sati. Sve u svemu, ne verujemo da će u ovom periodu naši turisti posećivati Grčku" - rekla je Nikolić.

Kako je istakla za 10. maj je najavljeno popuštanje mera, pa veruje da će turisti krenuti masovnije ka grčkoj sredinom maja.