AKTUELNO

Neprijatne posledice sunčanja mogu da budu i opekotine po koži, pa je zbog toga važno dobro se spremiti pre izlaska napolje.

Sunce je upeklo, a krenula je i sezona godišnjih odmora, pa bi bilo dobro pripremiti se pre odlaska na sunčanje, kako bismo izbegli opekotine, ali i crvenilo koje se javlja na koži od previše izlaganja suncu.

Kozmetičari ističu da je važno u letnjem periodu sačuvati se od negativnih uticaja sunčanja i daju 4 praktična saveta kako da pripremite kožu za izlaganje suncu.

1. Pijte što više vode
Opšte je poznata činjenica da izlaganje suncu izaziva dehidrataciju. Zbog toga, savetuju kozmetičari, nedeljama pre nego što otputujete na odmor počnite svakodnevno da unosite dosta tečnosti u organizam.

Bez vode, u koju je najbolje da stavite krišku limuna ili malo bosiljka, ne idite nigde. Osim što će vas osvežiti, učiniće i da svaka pora na vašoj koži bude ispunjena tečnošću, a izbećićete nepotrebno perutanje, svrab i crvenilo.

Dobro hidrirana koža izložena je mnogo manjem riziku od toga da izgori.

2. Temeljno očistite kožu

Naučno je dokazano da koži treba posvetiti posebnu pažnju i negu pre izlaganja suncu. U poslednje vreme aktuelni su raspršivači za vlaženje koji imaju i umirujuće dejstvo na kožu.

Čišćenje kože mlekom koje ostavlja masne tragove treba izbegavati, sapune takođe, jer su suviše agresivni za kožu. Gelovi za svakodnevno dubinsko čišćenje idealni su jer sadrže sve elemente neophodne za temeljno čišćenje, a nisu agresivni i ne isušuju kožu.

Da bi koža bila nežna i glatka pomešajte zeleni čaj sa medom i aloe vera gelom, pa to nanesite na kožu. Nevenovo ulje takođe čini čuda za negu kože leti. Ono je hidrira i čini je mekom. Njega možete i sami da napravite na sledeći način.

Potrebno je da 10 cvetova nevena stavite u šerpicu i prelijete sa 2 decilitra maslinovog ili jojobinog ulja. Kuvajte ovu smesu na pari na nižoj temperaturi minimalno 4 sata. Posle toga smesu procedite kroz gazu i dobićete ulje. Ovo je jeftin način da sami napravite proizvod koji će vam pomoći da pripremite lice i telo za višečasovno izlaganje suncu.

3. Piling je blagotovoran

Sami možete napraviti i piling za lice i telo, koji je neophodan kako bi se uklonile mrtve ćelije epitela.

Napravite smesu za piling tako što ćete pomešati bademovo brašno i mleko u prahu ili piling koji sadrži morsku so, maslinovo ulje i limunov sok.

Najbolje vreme za piling je ujutru. Kružnim pokretima utrljajte piling 30-ak sekundi, a zatim isperite mlakom vodom. Posle pilinga možete da nanesete na kožu losion sa blagim sjajem. On će vašoj koži dati lagani svetlucavi sjaj i svežiji izgled.

4. Umesto solarijuma kao pripremu koristite krema za samopotamljivanje

Izbegavajte na sve moguće načine odlazak u solarijum. Više nije moderno imati preplanuo ten tokom cele godine, a sam odlazak u solarijum učiniće da vaša koža preko noći ostari.

Umesto solarijuma nanestite mleko za samopotamnjivanje. U roku od samo nekoliko sati vaša koža će dobiti preplanulu boju, a takva mleka sadrže kolagen koji daje koži čvrstinu i elastičnost.

Mleko utrljajte kružnim pokretima i ravnomerno. Neophodno je da pre toga nanesete mleko za telo kako bi vam koža bila glatka.

Ukoliko nije ravnomerno naneseno mleko, može vam se desiti da na pojedinim mestima koža bude tamnija. Da biste izbegli šarenilo, neophodan je piling.