AKTUELNO

Običaji i ponašanja koji su u našim krajevima sasvim normalni u pojedinim zemljama sveta mogu da dovedu do neprijatne situacije, pa čak i problema.

Iako nisu zakonom zabranjene, pojedine navike i pojave koje su kod nas sasvim normalne mogu da izazovu čuđenje, vređanje, pa čak i da naprave problem u drugim zemljama. Ako putujete u neku od ovih država, Srpski telegraf otkriva šta ne bi trebalo da radite ako hoćete da izbegnete bespotrebne neprijatne situacije.

Foto: Printscreen YouTube/Liz Learns Serbian

JAPAN - Bez napojnica

U nekim delovima Japana napojnica može da uvredi konobare jer se osećaju kao niža bića u odnosu na vas. Bez obzira na to koliko je klopa dobra, platite tačan iznos i zahvalite se na usluzi. Štapiće za jelo nikad ne odlažite vertikalno jer se tako postavljaju štapići na sahranama.

RUSIJA - Ne smeškajte se nepoznatima

Smeškanje strancima je nešto što treba izbegavati u Rusiji. Osmeh je veoma lep gest, a kada ne poznajete osobu kojoj se smeškate, to može biti shvaćeno kao neiskreno i uvredljivo. Takođe, ako imate dejt sa Ruskinjom, nikako ne nosite sa sobom žuto cveće jer se ono nosi na sahrane.

INDIJA - Ne koristite levu ruku

Leva ruka se smatra nečistom u indijskoj kulturi i zbog toga ljude u toj zemlja treba pozdravljati desnom. Preporučuje se da plaćate desnom rukom i da njom uzimate namirnice sa rafova. Takođe, ako vam neko od Indijaca pokloni nešto, ne otvarajte poklon odmah. Uradite to kad se rastavite jer ćete u suprotnom delovati pohlepno.

Foto: Pixabay.com

KINA - Ne praznite tanjir

U nekim delovima Kine će prazan tanjir biti shvaćen kao da je porcija bila premala. Ostavite malo hrane u tanjiru i obavezno podrignite jer je to znak kuvaru da je hrana bila zadovoljavajuća. Darivanje je važan ritual u Kini, ali prilikom odabira poklona bi trebalo izbegavati bilo kakve oštrice. Kineze to vređa i neretko prekidaju odnos sa ljudima koji im poklone nož.

HOLANDIJA - Ne pitajte za zanimanje

Ne pitajte Holanđane čime se bave. Misliće da ste klasista ili čovek koji je opsednut materijalnim stvarima. Nije poželjno da se razgovora o religiji jer ogroman procenat holandskog stanovništva čine ateisti. Neće ih priča o bogu mnogo uvrediti, ali će jednostavno biti nezainteresovani.

FRANCUSKA - Ne duvajte nos u javnosti

Poželjno je da "Dobar dan" budu prve reči u svakom razgovoru u Francuskoj. U suprotnom, ljudi mogu da steknu utisak da ih ne poštujete dovoljno. Osim toga, nemojte da duvate nos u javnosti jer se to smatra odvratnom navikom. Skoknite do toaleta ili javnog WC i tamo ispraznite nos.

Autor: Pink.rs

#Putovanja

#običaji