AKTUELNO

Jeste li ikad čuli za leucipotomiju (leucippotomy)? Reč je o neobičnoj praksi "graviravanja" belih konja na britanske brežuljke. Uklanjanje trave i zemlje na određenim mestima kako bi se otkrile naslage kamena ili krede u obliku ove životinje.

Iako geoglifi belih konja ukrašavaju britanske brežuljke već hiljadama godina, naziv je skovan tek sredinom prošlog veka. Pretpostavlja se da je leucipotomiju prvi spomenuo Moris Marpl u knjizi "White Horses and the other Hill Figures" (Beli konji i druge figure na brdima) iz 1949. godine, nevešto sklapajući grčke reči leukos za belo, hippo za konja i nastavak tomy.

Najstariji poznati beli konj "ugraviran" u britanski brežuljak jest onaj ufingtonski u blizini grada Vantejdž. Uprkos vrlo modernom izgledu, stručnjaci pretpostavljaju da je star više od 3.000 godina. Niko zapravo ne zna šta je beli konj predstavljao. Neki veruju da je bila reč o simbolu plodnosti, a drugi tvrde da je iza svega sigurno stajao neki religijski obred.

Praksa kopanja se nastavila, a beli konji sada ukrašavaju brežuljke u Šerhilu, Kilbornu i Osmingtonu. Među turistima popularan je i vestburijevski bijeli konj, koji je nastao krajem 17. veka kako bi se obeležila godišnjica pobede Velikog Alfreda kod Edingtona, piše Pun kufer.

#Engleska

'