AKTUELNO

"Radi sve u 16", "Spava sve u 16"... Jeste li se ikad zapitali zašto baš taj broj označava nešto što je intenzivno ili svim silama?

Postoji i teorija da "sve u 16" ima veze sa muzikom i šesnaestinom note. Pošto je trajanje šesnaestine note kratko, odnosno da su melodije pisane u tom taktu brze i energične, onda i pomenuti izraz označava nešto energično.

Ima i objašnjenja koja posežu za mitologijom i religijama drevnih naroda.

Naime, jedna od vedističkih boginja bila je Materišvani ili Materis vani (kod Slovena zapamćena kao Matersva), koja je prikazivana sa 16 ruku. Ona ima simbolični značaj one koje rađa - Majke svega. Raditi nešto "sve u 16" značilo bi raditi sa njenih 16 ruku.

Odgovor na ovo pitanje možemo da potražimo i u važnosti broja četiri koji ima izrazitu religijsku, iskustvenu i mitsku simboliku.

Postoje četiri strane sveta, četiri elementa (voda, zemlja, vazduh, vatra), a broj četiri izuzetno je rasprostranjen i u hrišćanskim učenjima - poznata su četiri proroka, četiri jahača apokalipse, četiri jevanđelista i četiri jevanđelja i slično. Broj 16 je, zapravo, četiri na kvadrat. A kada jedan tako sveobuhvatan i savršen broj, kao što je četiri, biva pomnožen samim sobom, onda on daje broj punoće i sveobuhvatnosti - šesnaest.

Moguće da je u svesti našeg čoveka upravo zato broj 16 ostao kao nedosanjani ideal brojnog sistema.

I. P.

'