AKTUELNO

Letovanje u septembru prava je blagodet, naročito finansijska. Iako mnogi pate zbog toga što ne mogu da usklade odmor i finansije u jeku sezone, ipak se najbolje provedu kada se strasti na letovalištima stišaju.

U poslednje vreme, sinonim za letovanje i more nisu više samo juli i avgust, kao najtopliji meseci u godini. Šta više, mnogi se tada žale na neprijatne vrućine i gužve koje sve više uzimaju maha, pa na popularnim letovalištima „kao da nema mesta za sve“.

Traganje za pravim, kvalitetnim smeštajem trebalo bi da počne već početkom godine, pa tako turisti mogu da dođu i do veoma jeftinih aranžmana van sezone. Posmatrajući tako, jun je već postao standardno „pun“, a oni koji letuju u toku septembra, imaju sve reči hvale.

S druge strane, oni koji se u letnje avanture upuštaju početkom ili sredinom septembra, kažu da najviše „profitiraju“. Naravno, ne samo finansijski. Njihova iskustva govore više nego brojke, a turističke agencije tvrde da im taj mesec najpre „ode“.

1. Aranžmani po znatno nižim cenama

Prva, i nimalo zanemarljiva prednost letovanja u septembru svakako jeste novac.

Ako niste u prilici da izdvojite određenu sumu novca za željenu destinaciju, onda slobodno bacite pogled na plan B i upustite se u najjeftinije letovanje do sada. Činjenica je da je letovanje u septembru skoro duplo jeftinije nego kada biste putovali usred sezone.

Aranžmani su jeftiniji, a ako avionsku kartu razervišete na vreme (recimo, u maju) u septembru možete da posete i dugo iščekivanu egzotičnu destinaciju, koja je inače papreno skupa.

2. Manje gužve

Septembar je pravo vreme za opuštanje i odmor. Svi koji su željni provoda i “ludovanja” na moru, u to vreme uveliko su otišli kućama, pa su vama zagarantovani mir i tišina koju ste iščekivali čitave godine.

Imaćete osećaj da baš to parče sunca pripada samo vama i da ga ne delite ni sa kim.

Međutim, postoji mogućnost da se u septembru na letovališta upute roditelji sa malom decom, koja umeju da poruše taj mir svojom grajom, vrištanjem na plaži… Ali, ne dozvolite da vas to obeshrabri i imajte strpljenja, razmišljajte pozitivno i ne dozvolite da bilo šta pokvari vaš odmor.

3. Zdravlje je jednako važno

Septembar je idealan mesec za ljude koji imaju određene zdravstvene smetnje, ali naravno i ne samo njima. Poznato je da srčanim bolesnicima ovo doba godine najviše pogoduje. Manje vlage i isparavanja dobro dođe i onima koji imaju problema sa disajnim organima.

Svakako je veoma bitno izbegavati sunce u podne jer su UV zračenja poslednjih godina na veoma visokom nivou, pa mogu da naštete svima.

Iako je septembarsko sunce milije, ovakav princip treba da važi do kraja čitave sezone. Doktori najviše preporučuju šetnje pored mora, udisanje svežeg vazduha i plivanje u slanoj vodi, koja je kao eliksir za mnoge zdravstvene probleme.

Zatim, naviše virusa ima u gužvi na plaži gde sa mnogo ljudi dolazite u bliski kontakt. A i svaka voda je čistija kada ima manje kupača.

4. Jeftinija hrana na letovalištima u septembru

Mnogi su u zabludi da su tokom čitave sezone cene hrane i ostalih potrepština iste. Kao što cena smeštaja varira, tako je i sa hranom koju možete da kupite u bilo kojoj prodavnici u bilo kom mestu. Naravno, osim ako ne odlazite na najskuplje egzotične destinacije, gde je jednostavno “normalno” da je skupo.

Mnogi koji letuju tokom jula i avgusta često se žale na neobjašnjivo visoke cene hrane (i u restoranima), ali ipak se odlučuju za takav scenario. Iskustva naših turista govori da cene u svim marketima u Grčkim letovalištima poskupe od 15. juna za jednu trecinu.

Za one koji se odlučuju za letovanje u septembru i septembarsko sunce, bolje je da još kod kuće naprave spisak namirnica koje će kupiti, da izdvoje određenu sumu novca, pa kad se nađu na licu mesta, uporediće cene i kalkulisaće u zavisnosti od mogućnosti. Ako putujete sa četvoročlanom porodicom računajte da zbog hrane nećete bankrotirati.

5. Šoping na letovanju još isplativiji u septembru

Žene najčešće umeju da kažu da je “greh prevaliti toliki put, a ne pazatiti ništa”. Mnogi se sa njima ne slažu, ali im ponekad zavide. Verovali ili ne, van sezone, baš na moru možete obaviti jesenji šoping.

Mnoge radnje i veliki tržni centri, ukoliko ih u određenom mestu ima, krajem avgusta izbace jesenju kolekciju i to znatno jeftiniju jer su i sami svesni da mogu valjano da privuku turiste. Tako, veoma često možete da čujete žene kako se hvale das u čizme kupile baš na moru.

6. Prijatne temperature na letovalištima u septembru

Poslednjih godina, iskustva turista pokazuju da nije nužno da niže temperature obeležavaju ovaj period. Naprotiv, temperature iznad proseka su obeležile godine za nama, a i jesenje kiše koje svi očekuju, znatno su smanjile intenzitet pojavljivanja.

U primorskim mestima temperatura mora zadovoljavajuća je i nekoliko meseci van sezone, a kiša, ako je i bude, može doći samo kao osveženje. Zar nije romantično kupati se i uživati u vodi dok sitna kiša rominja nad vama?

Sve što je potrebno da uradite pre uplaćivanja letovanja za to doba godine, jeste da na vreme proverite je li vam možda pasoš istekao, kao i da obezbedite najbolje putno zdravstveno osiguranje, naročito ako idete sa decom. Ipak, početak sezone može doneti i neplanirane situacije.

#Letovanje

'