Iako tokom cele godine možemo da nađemo gotovo sve vrste svežeg povrća, neke bi trebalo izbegavati van sezone.
Ovo se posebno odnosi na spanać iz staklenika koji je nutritivno osiromašen, a sadrži povećanu količinu hemikalija neophodnih za uzgoj, opominju nutricionisti.
Zbog toga, u jesen i zimu, ne konzumirajte ga u velikoj meri, iako važi za "kralja povrća". U njegovo kraljevstvo bogato vitaminima A, B1, B2 i C, kao i mineralima (magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, bakar, cink, jod, kobalt i mangan), treba ulaziti u proleće.
Spanać je niskokalorična namirnica koja može da se jede u neograničenim količinama. Jedino, zbog prisustva oksalne kiseline ne smeju da ga konzumiraju bubrežni bolesnici.
Najbolje je da ga spremite na mleku i kombinujete sa mlečnim proizvodima, a nikako sa jajima, jer spanać otežava resorpciju gvožđa iz jajeta.
#Hrana
#Spanać