AKTUELNO

Mališanima od druge do treće godine potrebna je šolja povrća dnevno, zapremine 250 dl. Ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dve ovakve šolje a deci od četvrte do osme godine šolja i po

Deca bi trebalo da svakodnevno da jedu povrće jer je ono rudnik vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, neophodnih za njihov razvoj, savetuju stručnjaci. Mališanima od druge do treće godine potrebna je šolja povrća dnevno, zapremine 250 dl. Ako se radi o zelenom lisnatom povrću, potrebne su dve ovakve šolje a deci od četvrte do osme godine šolja i po.

Devojčice od devet do 13 godina treba da unesu dve šolje, a dečaci istog uzrasta dve i po. Količina povrća se razlikuje i za devojčice i dečake između 14. i 18. godine. Devojčicama je svakodnevno potrebno dve i po šolje ovih namirnica, a dečacima tri.

Veoma je važno da izbor povrća tokom nedelje bude raznovrstan. Istovremeno treba da bude zastupljeno tamnozeleno - brokoli, zelje, spanać, zelena salata, ali i narandžasto - šargarepa, tikva, bundeva. Ne smeju da se izostave suva sočiva i zrnasto povrće - kukuruz, grašak, pasulj, ali ni karfiol, celer, krastavac, paradajz i tikvice.

#deca

'