AKTUELNO

U nastavku pročitajte koje tehnike treba da primenjujete kada vaši mališani dobiju izlive besa.

Kada dete dobije izlive besa, roditeljima nije lako jer se uvek postavlja pitanje kako reagovati u takvim situacijama.

Mnogi roditelji se tada odluče za neki vid kazne, poput slanja u ćošak ili prostoriju u kojoj će se dete osamiti i smiriti samo sa sobom. Stručnjaci međutim navode da ovakva metoda ima više štete nego koristi.

Kako se nositi s ljutom decom, a da ga ne kaznimo?

Tehnika prizemljenja

Zatvaranje deteta u sobu u trenutku kada je uznemireno neće mu omogućiti izražavanje osećanja", govori socijalna radnica Kimebrli Heršenson koja ima savet za sve roditelje.

Umesto da izolujete dete, naučite ga da izbroji 10 predmeta u sobi na glas. Ako ste napolju s njim, gledajte predmete u vašoj okolini, poput kamenja i drveća.

Ova tehnika prizemljenja će pomoći vašem detetu da se smiri, a isto vreme mu olakša razvijanje veština za nošenje s ljutnjom u budućnosti.

Kutak za smirivanje

Porodični terapeut Kaleigh Bojsen savetuje kako da napravite jedan kutak u dečjoj ili nekoj drugoj sobi i nazovete ga 'kutkom za smirivanje.

Jedna tehnika koju volim da koristim je 'kutak za smirivanje', maleno područje u sobi s ćebencetom ili utešnim predmetima, koje dete može da koristi kada treba da napravi pauzu ili da se smiri", kaže ona i dodaje kako roditelj može da sedne pored ili u blizini deteta ili diete može samo da koristi kutak.

Uzimanje takve 'pauze' je delotvoran način smirivanja deteta dok god je prezentovan kao nešto korisno. Cilj je pomoći mu da ponovo stekne kontrolu nad svojim emocijama, a ne da ima utisak kao da je kažnjeno.

Duboko disanje

Svi mi znamo da dubokim, usporenim disanjem možemo pomoći sebi da se smirimo, ali ta ista tehnika može da pomogne i mališanima da se priberu.

Zaboravite na 'diši duboko i brojite do 10'. Postoji puno načina koje možemo naučiti decu da duboko dišu, a da im je pritom zabavno.

Ona savetuje da dete izduvava balončiće ili da zamišlja da duva u svećice na torti. Kako kaže, možete da pokušate i s plišanom igračkom na stomaku, tako da dete gleda kako se igračka pomiče dole i gore kako diše.

Tehnika suprotna od kazne

Umesto da dete pošaljete na kaznu, gde će biti samo, psiholog Šeril Put savetuje roditelje da pozovu dete u svoj zagrljaj, na druženje.

Nekoj deci ova tehnika pomaže da se nose s ljutnjom, odnosno pomaže im kada ih roditelje uteše i zagrle dok se ne smire i zatim razgovaraju o problemu

Koristite meditacijske flašice

Ako deca vole rukotvorine i likovno izražavanje, psiholog savetuje da zajedno s izvodite'meditacijske bočice'.

Ova metoda je odlična jer je dete uključeno u njihovu izradu te mu istovremeno pomažete da je više zaduženo za svoje emocije.

Kada je dete ljuto, dajte mu meditacijsku flašicu i zajedno gledajte kako se sadržaj menja. Dete će se tako sigurno smiriti.

Razgovarajte

Svi odrasli ljudi znaju koliko pomaže kada o problemima razgovaramo sa prijateljima i pronađemo utehu u teškim trenucima kroz razgovor.

- Strpljiv razgovor može da pomogne detetu da razume korake neophodne za smirivanje i procesuira velike emocije - kaže psiholog i socijalna radnica Šana Donhauser.

#Porodica

'