AKTUELNO

U nastavku pročitajte kakvu hranu treba da konzumirate da biste se rešili stresnih situacija

Stres je jedan od najvećih neprijatelja ljudskog tela, a u današnje vreme sve je rasprostranjeniji. U borbi protiv stresa je veoma važno kakvu hranu konzumirate. Određene namirnice ublažavaju stres, dok ga neke samo pojačavaju.

- Neke biljke imaju antistresna svojstva, te vam pomažu da bolje upravljate svakodnevnim stresom i teskobama. Biljke s umirujućim delovanjem su kamilica, glog, valerijana, rodiola. I menta i đumbir su efikasne protiv stresa.Takođe, pozitivno dejstvo na proizvodnju endorfina, koji povoljno utiče na anksioznost ima i med- kaže dr. Marić Bulat.

- Mononezasićene masne kiseline štite od depresije i poremećaja živčanog sistema, te pozitivno deluju na serotonin, hormon sreće - dodaje.

S druge strane, hrana bogata rafiniranim šećerom povećava hormon stresa, uključujući kortizol.

- Razlog tome je to što telo ne može da iskoristi sav taj rafinirani šećer, pa se nivo glukoze u krvi naglo smanjuje. Vaš mozak percipira nizak nivo glukoze u krvi kao životno opasnu situaciju i izlučuje više kortizola kako bi ponovo aktivirao glad, što opet uzrokuje osećaj stresa - ističe ona.

Namirnice koje ublažavaju stres:

Suvo voće  - grožđice, smokve i kajsije Ovo voće prepuno je vitamina, minerala i hranljivih materija, te daje svu potrebnu energiju i smiruje telo.

Borovnice - Bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima uz pomoć kojih se telo na pravi način bori protiv stresa.

Med i matični mleč - Proizvodi od pčela su efikasan saveznik u borbi borbu protiv umora i stresa i podstiču obnovu ćelija.

#Hrana

'