AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Amerike Džon F. Kenedi, jedan od najpoznatijih političara svih vremena, rođen je 29. maja 1917. u Bruklinu. Iako je bio u braku sa suprugom Žaklin, imao je brojne ljubavnice, od kojih je najpoznatija glumica Merilin Monro.

Mnogim starletama je pretio da će im uništiti karijeru ako ne pristanu da spavatu s njim, a u Belu kuću dovozili bi mu ih agenti. Opsednutost seksom i ženama i sam je jednom objasnio.

"Ako ne spavam sa ženom duže od tri dana, spopadnu me snažne glavobolje", rekao je premijeru Haroldu Makmilijanu tokom sastanka na Bermudima 1961. godine.

Gde god je išao pratile su ga prostitutke čija imena nisu zapisivana, niko ih nije pretraživao i mogle su da donesu šta god su htele. Kada bi otišle, tajna služba nije smela da uđe u njegovu sobu da bi proverila da li je živ. Morali su da čekaju iduće jutro da vide hoće li izaći.

Kako je Džon od saradnika i prijatelja neprestano tražio da mu ubrizgaju lekove, moglo je da se desi da neko zameni bočice i podmetne otrov.

Foto: Tanjug AP/William J. Smith

"Imate zaista poverljiv zadatak u tajnoj službi da čuvate predsednika, ali sedite pred vratima ili pred liftom jer je on unutra s dvema prostitutkama. Vaše komšije i bližnji misle da svaki put rizikujete život, a vi zapravo pazite da ga niko ne ometa dok je on pod tušem s dvema devojkama", otkrio je pripadnik tajne službe Lari Njuman.

Džon F. Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. u Dalasu. Nakon desetomesečne istrage zaključeno je da je predsednika ubio Li Harvi Osvald, kog je, pre nego što je stigao na sud, ubio Džek Rabi. Među mogućim naručiocima ubistva spominjali su se kubanski predsednik Fidel Kastro, zamenik predsednika Lindon B. Džonson, mafija, FBI, CIA, istočni blok...

Teorijama su u prilog išle i tajanstvene smrti osoba koje su na neki način bile povezane s tim tragičnim događajem. Međutim, ima i onih koji smatraju da se niko od njih ne bi trudio da organizuje ubistvo, i to još izdaleka, kad su mogli da ga ubiju bilo kad, čak i van države, što bi dodatno otežalo istragu.