AKTUELNO

Povodom sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", u naredna tri dana – 7, 8. i 9. juna ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posetioce.

Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu "Veneru od krpa" ili posete festival nitratnog filma.

Kako su naveli iz Minstarstva kulture, dela Paje Jovanovića mogu se videti u Narodnom muzeju, ali je dostupan i ceo njegov legat u sklopu Muzeja grada Beograda. Sa našim genijem možete se upoznati u Muzeju Nikole Tesle, a u Etnografskom muzeju sa "Narodnom kulturom Srba u XIX i XX veku", koja prikazuje svečane narodne nošnje iz ovog perioda, kao i kakvo je bilo stanovanje na selu i u gradu.

Raznovrsne programe priprema i Istorijski muzej Srbije predstavljajući od pre nekoliko dana i odežde despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića i njihove krune, a posetioce upoznaje i sa Karađorđevićima i Obrenovićima kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“.

Tokom sabora Republike Srbije i Republike Srpske dostupni su i 3 različite izložbe u Muzeju primenje umetnosti, Muzej savremene umetnosti u Beogradu nudi četiri izložbe, Muzej naivne i marginalne umetnosti i Muzej pozorišne umetnosti za sve ljubitelje pozorišta.

Takođe i Muzej nauke i tehnike za istraživače, Prirodnjački muzej za sve one koji žele da se nađu u carstvu boja, mirisa i ukusa na izložbi „Biljka kao začin“, ali i Muzej afričke, prvi i jedini muzej u regionu isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Jugoslovenska kinoteka otvara svoja vrata za sve filmofile 26. festivalom nitratnog filma. U Muzeju Jugoslavije možete prisustvovati seriji razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom „Nesvrstani i kulturne veze“, koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

Svi zainteresovani mogu da posete i izložbu „Crnotravci graditelji Beograda“ u okviru Zavoda za zaštitu kulture ili Kuću legata i sve što ona nudi.

Takođe, posetiocima su besplatno dostupni i Pedagoški muzej, kao i četiri biblioteke - Biblioteka grada Beograda, Biblioteka u Lazarevcu, Biblioteka Milutin Bojić i Biblioteka u Obrenovcu.

Autor: