AKTUELNO

U Beogradu je danas održan sastanak delegacija ministarstava Srbije i Republike Srpske, koja je u zvaničnu posetu srpskoj prestonici stigla povodom prvog Svesrpskog sabora “Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska”.

Delegaciju Srbije su predvodili ministar za javna ulaganja Darko Glišić, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar bez portfelja zadužen za unapređenje nedovoljno razvijenih opština Srbije Novica Tončev, a delegaciju RS ministar za saobraćaj i veze Nedeljko Čubrilović i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

Delegaciju Srbije činili su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za javna ulaganja, Ministarstva za zaštitu životne sredine, a iz RS predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstva za saobraćaj i veze.

Foto: MGSI/Goran Srdanov

Na sastanku je istaknuto iskreno prijateljstvo i dobra saradnja Srbije i Republike Srpske.

Sve delegacije su predstavile zajedničke projekte u oblasti za koju su nadležne, a u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture to su učinili pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor Ivan Divac, pomoćnica ministra za železnički i intermodalni transport Anita Dimoski i pomoćnik ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja Miroslav Alempić.

Foto: MGSI/Goran Srdanov

Divac je poželeo dobrodošlicu gostima iz Republike Srpske navodeći da je teško izdvojiti koji je infrastrukturni projekat najvažniji, ali da je jedan od najvažnijih za povezivanje srpskog naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj projekat izgradnje aerodroma u Trebinju.

Naveo je da je lokacija budućeg aerodroma u blizini mesta Hum i Taleža, na 14 kilometara od centra Trebinja i da se nalazi na prostoru od oko 302 hektara, bez pristupnih saobraćajnica.

On je naveo aktivnosti koje su do sada tim povodom završene i između ostalog rekao da je formirana Radna grupa za koordinaciju, kontrolu i praćenje aktivnosti izgradnje aerodroma, da je Srbija osnovala privredno društvo "Aerodrom Trebinje" koje je pod kontrolom “Aerodroma Srbije”, da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske doneta odluka o izgradnji zoning plana područja posebne namene aerodroma Trebinje i usvojen Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju…

Foto: MGSI/Goran Srdanov

“Aktivnosti koje Srbija treba da sprovede kako bismo otpočeli sa ovim projektom je da počnemo sa eksproprijacijom. Završili smo sa procenom tržišne vrednosti zemlje i očekujemo da već tokom leta počnemo da kupujemo zemljište”, rekao je Divac.

Dimoski je rekla da modernizacija železničkog sektora već drugi investicioni ciklus, krupnim koracima pokazuje projekte koji su završeni, projekte koji su u fazi realizacije, ali i one koji su u otpočinjanju.

Kada su u pitanju projekti vezano za odnose sa Republikom Srpskom i BiH, Dimoski je navela projekte rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge na potezu Beograd-Ruma-Šabac-Zvornik-Doboj-Sarajevo i Beograd-Valjevo-Zvornik-Doboj-Sarajevo.

Foto: MGSI/Goran Srdanov

Kada je u pitanju deonica Ruma-Šabac-Loznica, navela je da taj projekat Srbija realizuje preko kredita Svetske banke.

“Taj projekat ministarstvo vodi, a projektantska kuća je u postupku realizacije tog projekta", rekla je Dimoski.

Što se tiče drugog projekta, navela je da on još nije počeo, ali da će korak po korak i taj projekat biti realizovan.

Foto: MGSI/Goran Srdanov

Alempić je rekao da Srbija trenutno ima 962 kilometra autoputeva, a da se trenutno gradi 227 kilometara.

"Pošto planiramo da završimo 83 kilometra autoputeva mi ćemo ove godine preći cifru od 1.000 kilometara autoputeva", naveo je Alempić.

Foto: MGSI/Goran Srdanov

Pomenuo je i izgradnju brzih saobraćajnica, navodeći da se u Srbiji trenutno gradi 642 kilometar…