AKTUELNO

Štand kompanije PR-DC je već drugog dana trajanja Sajma tehnike zabeležio je veliku posećenost i interesovanje.

Najuglednija specijalizovana razvojno-tehnološka manifestacija u ovom delu Evrope – 66. Međunarodnisajam tehnike i tehničkih dostignuća – ugostio je sve relevantne domaće i brojne strane izlagače, a međunjima nalazi se i PR-DC, kao firma koja je postigla neverovatne rezultate na internacionalnim sajmovima itako postavila Srbiju na svetsku mapu u oblasti tehnoloških inovacija.

Do 24. maja PR-DC na štandu 2218 u hali 2A Beogradskog sajma prikazivaće prvi virtuelni dron za obuku upravljanje dronovima, a za sve posetioce će posebno atraktivan biti simulator. Ova uspešna kompanija izlaže svoje proizvode treći put na Sajmu tehnike u Beogradu, a prvi put nakon godinu dana izlaže svoje proizvode u Srbiji, nakon uspešnih sajmova u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Željko Mitrović pridružio se danas Milošu Petrašinoviću i PR-DC timu na štandu, kako bi prisustvovao mnogobrojnim sastancima sa stranim i domaćim delegacijama, a otkriva koliko je zadovoljan neverovatnim uspehom koji PR-DC beleži kako na aktuelnom Sajmu tehnike, tako i na dosadašnjim sajmovima na kojima je učestvovao.

Foto: J. SIMONOVIĆ

„Nalazimo se na 66. Međunarodnom sajamu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu i imamo najveći štand na kom izlažemo sve svoje proizvode. Prikazaćemo i Mothership – posebnu letelicu koja omogućava da domet radio veza bude mnogo duži. To je simulacija našeg internog satelita, dron je kao majka – on je radio veza sa ostalim dronovima u vazduhu.“ – rekao je Mitrović.

Foto: J.SIMONOVIĆ

„Ovaj dron čini ostale dronove koje možete videti na Sajmu mnogo boljim, možete mnogo dalje da ih upravljate. Omogućava prenos video signala i svih komandi. Jako smo srećni što smo time zatvorili jedan kompletan sistem. Sada imamo veliki domet, trenažer za obuku, kamikaze, met dronove i time smo zatvorili jedan ukupan line up PR-DC proizvoda.“ – rekao je Miloš Petrašinović.
„Sve PR-DC bespilotne letelice lete na visinama preko 5, 6 000 metara – samim tim prilično su imune na svako ometanje, a sada spremamo jedan ozbiljan program protiv ometanja. Posebno kada su majke dronovi ili Mothership u pitanju – za njih ćemo obezbediti poseban program protiv ometanja.“ – dodao je Mitrović.

Foto: J. SIMONOVIĆ

Pored virtuelnog drona i simulatora, PR-DC na sajmu izlaže i svoje, sada već svetski poznate proizvode IKA line – poput IKA 50, IKA bombardera, kamikaza i trenažera. Posetioci u Beogradu imaće priliku da uživo prvi put vide kamikaze Mantis i Odonat. Do kraja sajma, kompanija PR-DC najavljuje nove proizvode koji će oduševiti sajamsku publiku i potencijalne kupce.

Foto: J.SIMONOVIĆ

„Do sada su posetioci Beogradskog Sajma imali priliku samo da vide maketu drona IKA 50, a sada mogu da vide pravi dron nosivosti 50kg tereta. Letelica je duplo veća od IKA bombardera.“ – objasnio je Petrašinović.

Foto: J.SIMONOVIĆ

„IKA 50 može da nosi i preko 50kg težine. Može da ponese čoveka, ali onda je vreme leta kraće jer se baterija brže potroši. Letelica je optimizovana na 50kg i na 20 do 30 minuta koliko može da provede u vazduhu. IKA 50 je u dijagonali oko tri metra. Moram i da napomenem da je Miloš jedan od glavnih konstruktora prvog flying car-a u ovom delu Evrope.“ – kazao je Mitrović.

Foto: J.SIMONOVIĆ

„Posetioci imaju priliku da probaju IKA trenažer – virtuelnu letelicu i da se obuče na pravom radio kontroleru. Mogu da lete letelicom po obali Save u Beogradu gde će naučiti kako treba da koriste kontroler da bi ostvarili stabilan let. Pozivamo sve posetioce da dođu na 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, na štand PR-DCa da ih obučimo kako se vozi dron.“ – zaključio je Miloš.
„U bliskoj budućnosti planiramo školu za obuku pilota koji imaju ambiciju da se bave dronovima, pre sve u civilnim svrhama. Želimo da ta škola ima licencu koja će nakon ispita pilotima dati mogućnost da budu zvanični piloti dronova. Plan je da to uradimo do kraja godine, a ono što je važno jeste da ćemo se truditi da škola bude besplatna.“ – podelio je lepe novosti Mitrović.

Foto: J.SIMONOVIĆ

Štand kompanije PR-DC je već drugog dana trajanja sajma zabeležio je veliku posećenost i interesovanje, a sastanci sa klijentima i potencijalnim saradnicima se nižu. Sajam tehnike u Beogradu predstavlja jedinstvenu priliku da se proizvodi ove kompanije, koji predstavljaju pravu inovaciju na tržištu, vide i uživo, zato pozivamo sve zainteresovane da do posete Sajam tehnike i štand 2218 u hali 2A Beogradskog sajma.

Autor: S.P.