AKTUELNO

Teoretičar književnosti Igor Perišić smatra da je tetka kujundžije Maneta predstavljena sa homoerotskim sklonostima jer hoda s rukama preko trbuha, puši kao Turčin i ume da se potuče.

Čuveno delo Stevana Sremca "Zona Zamfirova" je gej roman! To se tvrdi u knjizi Igora Perišića "Srpski (o)kvir: Prilozi za čitanje srpske književnosti u svetlu kvir teorije", koju je objavio Institut za srpski jezik i književnost.

Foto: Printscreen YouTube

U književnosti srpskog realizma relativno su česti likovi čudnih osobina, ili osobenjaci, među kojima ima i onih koji su ekscentrični u seksualnom pogledu, samo što se to ne primećuje baš na prvi pogled. Tako je i lik tetka Doke iz romana Stevana Sremca "Zona Zamfirova" prikriveno za tadašnje vreme, ali dovoljno jasno za današnjeg čitaoca, predstavljen sa homoerotskim sklonostima. Uz to, ona je rodno transgresivna, što znači da u sebi, pored ženskih, sadrži tipične muške osobine - kaže teoretičar književnosti Igor Perišić za Kurir.

Foto: Printscreen YouTube

On objašnjava i kako je došao do ovog zaključka.

Što se tiče seksualne strane Dokine "nastranosti", najpre pada u oči da ona Zonu gleda muškim očima. Doka se i otvoreno deklariše kao "prijateljica" ženske lepote, posebno jasno erotizovane lepote mladih devojaka u amamu. Njene ode ženskoj lepoti izazivaju zgražavanje ostalih likova, na šta ona ne daje ni pet para, nego nastavlja da sanjari šta bi radila s devojkama da je muško. Doduše, u prenesenom smislu, i njoj samoj je intuitivno jasno da se lezbijska želja u tom okruženju otvoreno ne može do kraja ni osvestiti, a nekmoli realizovati - objašnjava Perišić.

Inače, Doku je sjajno odigrala Radmila Živković u film "Zona Zamrifova" Zdravka Šotre.