AKTUELNO

Danas je izabran i žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika, a čiji je predsednik Leon Kojen.

Sednica Odbora za podizanje spomenika Diani Budisavljević održana je danas u Starom dvoru. Kako je ovom prilikom najavljeno, Grad Beograd će narednih dana raspisati konkurs putem kojeg će pozvati vajare, arhitekte i umetnike da se jave i predlože rešenje za spomenik.

Danas je izabran i žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika, čiji je predsednik Leon Kojen.

Ovaj spomenik trebalo bi da bude završen krajem ove, eventualno početkom naredne godine.

Leon Kojen je rekao da podizanjem spomenika Diani Budisavljević Beograd vraća dug koji traje decenijama, znatno više od pola veka.

– Pod komunističkim režimom njeno plemenito delo čudesnih razmera bilo je skrivano, ostalo je nepoznato generacijama i generacijama ljudi. Posle pada komunizma sve se nastavilo kako je i započeto 1945. godine. Beograd ne samo da nema spomenik Diani Budisavljević nego nema ni spomenik jasenovačkim i drugim žrtvama ustaškog terora. Nadam se i uveren sam da će se to ispraviti narednih godina. Kultura sećanja u Srbiji nije ono što bi morala da bude i svaki korak kojim se to ispravlja dobrodošao je i ima veliki značaj. Nadam se da ćemo dobiti i umetnički i moralno adekvatne značajne predloge i da ćemo moći da izaberemo umetničko ostvarenje koje će dostojno svedočiti o velikom podvigu Diane Budisavljević – istakao je Kojen.

#Diana Budisavljević