AKTUELNO

Grad Beograd i Istorijski arhiv Beograda, danas su, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali konkurs za idejno rešenje izgleda spomen obeležja Diani Budisavljević u Beogradu, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

"Spomenik se podiže u okviru Parka Diane Budisavljević koji se nalazi na prostoru Savskog keja, uz Karađorđevu ulicu, na potezu Brankov most - Beton hala. Mesto za podizanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević jeste zelena uređena površina", izjavio je Vesić. Kako je saopštio gradski Sekretarijat za informisanje, radi se o otvorenom, projektnom, jednostepenom, anonimnom vajarsko-arhitektonskom konkursu.

Vesić je istakao da se konkursom od umetnika traži da predložena rešenja javnog spomen obeležja budu originalna, estetski primerena liku i delu Diane Budisavljević.

"Likovni izraz javnog spomen obeležja bi trebalo da koncepcijski i vizuelno jasno upućuje na simboliku dela Diane Budisavljević, ali i sveukupno da daje specifičan ton i ambijentalnu sliku celokupnog prostora parka koji i nosi ime Diane Budisavljević. Predložena rešenja bi trebalo i da doprinesu povećanju atraktivnosti predmetnog prostora u smislu eksplicitnog kulturnog dijaloga sa korisnicima prostora. Oblikovanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević treba da bude u duhu vremena u kojem nastaje, kao i da estetika spomenika bude primerena poruci koju treba da iskaže", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, rok za predaju radova je 21. septembar 2021. godine.

"Pozivam naše umetnike da učestvuju na konkursu za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević. Podizanjem spomenika velikoj heroini, ostaće neizbrisiv trag jednog teškog vremena, u kojem su junaci bili ljudi sa velikim srcem i čistom dušom, kakva je bila Diana", rekao je Goran Vesić.

Autor:

#Diana Budisavljević

#Goran Vesić