AKTUELNO

Posetioci Venecijanskog filmskog festivala, prvog velikog događaja kovid-19 ere koji će se održati uživo, moraće da nose maske za lice tokom projekcija i da imaju negativan test na korona virus ako dolaze izvan Evrope.

Prema smernicama objavljenim u četvrtak, fanovima i javnosti neće biti dozvoljen pristup crvenom tepihu tokom festivala od 2. do 12. septembra, a posetioci će morati da kupe ulaznice i rezervišu mesta onlajn kako bi obezbedili da svako drugo mesto ostane slobodno, prenosi AP. 

Na devet ulaza postavljenih na raznim tačkama oko venecijanskog Lida meriće se temperatura posetilaca i novinara, a zvezde će imati organiziran pevoz i dolaske na crveni tepih kako bi organizatori festivala sprečili stvaranje gužve čak i u zvaničnim delegacijama.

Oni koji prisustvuju zatvorenim događajima biće praćeni kako bi se garantovalo praćenje kontakta ako bude potrebno. Filmski festival biće prvi filmski događaj uživo od kada je počela pandemija i to je jedan od prvih značajnijih međunarodnih događaja koji Italija organizuje nakon što je postala nekadašnji epicentar kovid-19 u Evropi. 

Filmski festivali u Torontu i Njujorku koji slede nakon Venecije biće ove godine u velikoj meri virtuelni. U Italiji, ljubitelji filma moraju da nose maske za lice da bi ušli u bioskope, ali ih mogu ukloniti kada sede. Organizatori Bijenala, međutim, zahtevaju maske u zatvorenom i na otvoprenom, kao i tokom projekcija. 

Pored toga, svako ko stigne izvan evropskog otvorenog šengenskog područja mora obaviti test na virus pre dolaska i biće testiran na račun Bijenala kada stigne u Veneciju. Organizatori Bijenala rekli su da su smernice izrađene u saradnji sa lokalnim zvaničnicima zdravstvene zaštite.

#Festival

#Film

#Venecija