AKTUELNO

Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao je film „Žetva“ američkog reditelja Pola Kampfa. Film govori o trgovini organima i zloglasnoj „žutoj kući“, a rađen je po romanu Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo". Snimanje filma planirano je za početak 2021. godine.

Jedan od najjezivijih zločina na Kosovu i Metohiji, priča o trgovini organima i zloglasnoj „žutoj kući“, prvi put će biti prikazan na filmskom platnu. Reč je o velikoj, potresnoj priči, o kojoj je napisan i roman, o bogatom Nemcu Johanu kojem je presađeno srce otetog i ubijenog Srbina sa Kosova i Metohije i koji odlazi na Kosmet tragajući za porodicom svog donora.

Foto: TV Pink Printscreen

Glavnu ulogu tumačiće glumac Miloš Biković koji ovu istorijsku priču vidi kao opšte-čovečansku.

- Kada ljudsko zlo dostiže takvu kreativnost da čoveka rastavlja na sastavne, rezervne delove i tako ga prodaje, u tim trenucima se dobro nadilaze i standardni okviri funkcionisanja i suprotstavlja se tom zlu na jedan nadracionalan način. Upravo o tome se radi u ovom romanu, kao i filmu – navodi Biković.

Foto: TV Pink Printscreen

Reč je o veoma značajnom projektu koji govori o stvarima o kojima se dugo ćutalo.

- Ovo je priča koja ima potencijal da postane međunarodni film i mislim da je jako dobro što je scenarista i reditelj Amerikanac, jer ćemo na taj način dobiti mogućnost za širu distribuciju, a ne samo za njen lokalni karakter – izjavio je Biković.

Foto: TV Pink Printscreen

Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije kaže da je sada podržan najveći korpus ostvarenja ozbiljnih, istorijskih tema, još od vremena partizanskih filmova.

- Jako je važno da ova istorijska činjenica, a koja se našla i u istraživanju Dika Martija i koja nije dobila sudski epilog, barem dobije filmski epilog i da na taj način svetska javnost o njoj sazna. Tužno je što dosad nismo imali film o ovako velikoj temi i nadam se da će deo međunarodne ekipe pomoći da zaslužimo međunarodnu pažnju, te da će se o ovoj temi više čuti – kaže Trivan, dodajući da je ova tema dugo u srpskoj javnosti, ali da se nikada nije našla ni u jednom filmu, čak ni u dokumentarnom.

Foto: TV Pink Printscreen

Pošto nisu dobili dozvolu za rad na Kosmetu, najveći deo filma snimaće se u Srbiji, ali i u nekim evropskim zemljama poput Italije, Nemačke i Austrije.

#Kosovo i Metohija

#Miloš Biković

#Žetva

#Žuta kuća