AKTUELNO

Ne postoji nijedan pravni argument koji bi opravdao članstvo takozvanog Kosova u Interpol, kažu državne sekretarke MUP-a Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima navodi se da su one na sastanku sa predstavnicima diplomatskog kora rekle da je Generalni sekretarijat Interpola time što je uvrstio zahtev takozvanog Kosova u predlog dnevnog reda predstojeće Generalne skupštine prekršio međunarodno pravo, Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, ali i sopstvene procedure i pravila.

- Rezoluciju SB UN 1244 moraju poštovati sve države članice Ujedinjenih nacija. Odluka organa Interpola o zahtevu takozvanog Kosova za prijem u članstvo mora biti u potpunosti u skladu sa tom rezolucijom - navela je Popović Ivković.

Ona je upozorila da bi eventualni prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavljao opasan presedan i kršenje pravila i procedura ove međunarodne policijske organizacije.

- Statutarni akti Interpola jasno određuju da odluka o članstvu u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji ne sme biti doneta kao politička odluka, dok rezolucija Hansa Korela, koja je usvojena u Pekingu prošle godine, jasno definiše da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članovi Interpola - rekla je Popović Ivković.

Hrkalović je upozorila da situacija u južnoj srpskoj pokrajini jasno pokazuje nemogućnost lokalnih organa i evidentan nedostatak političke ili bilo koje druge volje prištinskih institucija da se bore protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Foto: MUP Srbije

- Zbog toga smo uvereni da bi potencijalni prijem takozvanog Kosova predstavljao samo još jedan korak u daljoj zloupotrebi i političkim manipulacijama koje sprovode političke strukture u Prištini - navela je Hrkalović.

Ona je upozorila da eventualno članstvo u Interpolu sigurno neće biti upotrebljeno u cilju izgradnje kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.

- Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije. Budite na strani Srbije i glasajte protiv članstva takozvanog Kosova. Glasajte protiv kršenja međunarodnog prava i politizacije i rušenja ugleda Interpola kao ekspertske policijske organizacije - poručile su Hrkalović i Popović Ivković u Abu Dabiju.

#Biljana Popović Ivić

#Dijana Hrkalović

#MUP Republike Srbije

'