AKTUELNO

Poslednji predsednik Predseništva SFRJ Borisav Jović kaže da je neprihavtljivo da Srbija trajno ostane u istoriji kao neko ko je rasturio Jugoslaviju, izazvao građanski rat i ko je kriv za sve.

Jović je gostujući u „Novom jutru“ ocenio da to mora da se promeni i da srpska nauka mora da progovori o tome .

On je istakao da srpsko rukovodstvo nije to moglo da spreči raspada Jugoslavije jer to nije od njega zavisilo.

- Srpsko rukovodstvo je bilo jedino koje je svom snagom nastojalo da se Jugoslavija ne raspadne jer je srpski narod živeo u celoj Jugoslaviji i imala je najviše interesa da Jugoslavija opstane, ali je bilo usamljeno - rekao je Jović.

Kako je dodao, raspad Jugoslavije je vezan sa mnogo činjenica dobrim delom sa interesom Hrvatske i Slovenije i željom da se što pre isključe iz Jugoslavije i dobrim delom sa dugoročnom politikom Komunističke partije Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, oni koji su želeli da se rasturi Jugoslavija smatrali su da je Jugoslavija veštačka tvorevina i da je srpski narod kao većinski, eksploatator drugih naroda, što je jedna besmislica.

Podsetio je da je na Drugom zasedanju Avnoja Jugoslavija izdeljenja na republike tako da je jedna trećina srpskog naroda ostala u drugim republikama, ali bez definisanih nacionalnih prava.

Foto: RTV Pink

Jović je dodao da je srpski narod smanjen u meri u kojoj može da utiče kao nacija u celini.

- Od Avnoja do raspada Jugoslavije srpskom narodu nije bilo dozvoljeno da deluje kao nacionalna celina. Tada su Srbi bili velika nacija koja je smetala. Kada je stvorena Jugoslavija sa republikama onda je veliko srpski nacionalizam bila definicija za svaki pokušaj da se Srbi ujedine na bilo koji način, pa čak i kroz kulturu - istakao je Jović.

On je dodao da je kada je izbio građanski rat izmišeljno da Srbi hoće da prave veliku Srbiju.

- Danas je nametnuto da je srpski narod kriv za raspad Jugoslavijie i građnski rat. Nauka je stala, a istina je da su oni odlučili o raspadu Jugoslavije i izazvali građanski rat - naveo je Jović i dodao:

- Naša je nesreća što je srpska nauka stala i prihvatila da je to tako na osnovu jedne lukave politike stranih sila koje su dovele do te ocene u srpskom narod - nećemo više o prošlosti, idemo u budućnost, to nam je najvažnije. Spski političari su mislili da je prevaziđeno pitanje ocene prošlosti.

On je podvukao da se mora promeniti ocena da je Srbija neko ko je rasturio Jugoslaviju i izazvao građanski rat i kriva je za sve.

- Srpska nauka mora da progovori o tome - naglasio je Jović.

#Istorija

#Jugoslavija

#Nauka

'