AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović reko je za "Kurir" kada i kako je zapravo ubijena Jugoslavija.

- Jugoslaviju su rasturile velike sile koje su na sve načine pomogle tu politiku, kako finansijski, tako i oružano prkeo Hrvatske i Slovenije - rekao je Joivić i dodao da tada ni konferencija u Hagu kojoj je cilj bio rešenje jugoslovenskog problema, nije imala značaja jer je odluka već bila doneta.

Istina je da smo mi ispali naivni i glupi, jer smo dozvolili da nas vode za nos i da nas upropaste

- Rekao sam da bi trebao da na osnovu evropskih dokumenata i Helsinškog akta po kome se granice ne mogu menjati i rasturati, ostale države utiču na sve da poštuju ta pravila, na šta je jedini odgovor koji sam dobio bio taj da se ništa ne može uraditi ako Slovenija i Hrvatska hoće da se otcepe, jer jednostavno, velike sile su donele odluku ra razbiju Jugoslaviju.

Jović se osvrće i na to da niko nije napadao Tita zato što se vodila oslobodilačka borba, i da ju je on iskoristio, kako kaže, da se dočepa vlasti i sprovede svoju politiku, kao i da se ovde radi i o tome da je baš on radio na rasturanju Jugoslavije i obespravljivanju srpskog naroda.

- Srbi nikada nisu bili ravnopravni sa drugim narodima, kao nacija su bili iscepkani na više delova, a u tim drugim delovima bili su nacionalna manjina i nisu imali pravo na samoopredeljenje - rekao je Jović.

Kako je obrazložio, kada se Jugoslavija raspala Srbi nisu imali pravo da odluče da li žele da ostanu u Jugoslaviji, kao i da je kobnim Ustavom iz 1974. godine Srbija bila podeljena na tri dela, što je neprirodno, jer su sve republike sem Srbije mogle da uređuju svoju unutrašnju politiku.

- To je bilo potrebno da bi moglo Srbiji da se nametne da Kosovo i Vojvodina glasaju protiv nje u Saveznoj Skupštini. U svojoj republici Srbija nije mogla da intereveniše u pogledu zaštite prava naroda - objasnio je Jović.

JNA je tražila interveniciju u Sloveniji i tada smo uvideli da to po Ustavu ne može

Jović ističe da je armija po Ustavu odgovorna za ustavni poredak zemlje i teritorijalni integritet, a pošto su u Hrvatskoj i Sloveniji počeli da ruše državu svojim neustavnim odlukama, vojska je tražila da se preduzmu mere koje bi to onemogućile.

- Oni su mislili da zauzmu njihovu skupštinu, vladu, da ih pohapse i da će tako rešiti problem. Samo su nam saopštili da će izvršiti vojni udar, na šta sam im rekao da je to propast i katastrofa - kazao je Jović.

Prema njegovim rečima, u početku se mislio da je sve to ustavni problem i da se to promenom ustava da rešiti, ali bez postojanja dobre volje to nije bilo moguće - Ustavna komisija nije mogla da  postigne jedinstven stav i saglasnost.

- Oni su hteli da se otcepe, hteli su svoju vojsku, svoji nezavisnu spoljnu politiku, a sve je to potvrdila Haška konvencija, kada nam je saopšteno da Evropa traži da se Jugoslavija raspadne, jer tako žele velike sile - rekao je Jović.

On je objasnio da je stav prema Hrvatskoj bio takav da joj nije bilo branjeno da se otcepi, ali da se prethodno reši i srpsko pitanje u Hrvatskoj.

- Mi smo toga bili svesni, te smo insistirali na tome da se prvo svi problemi između republika reše pa da idemo u razilaženje i raspad Jugoslavije mirno. To nije prihvaćeno, i bili smo upleteni u najkrvaviji sukob na ovim prostorima posle Drugog dvetksog rata koji je eskalirao u BiH i Hrvatskoj - rekao je Jović.

Osvrnuo se i na to da je poslednji put video Miloševića u Hagu, kada je bio svedok, ali da nije razgovarao sa njim.

- Zvali su me da svedočim protiv Miloševića, i sve što sam rekao bila je njegova odbrana. Mi smo jedino krivi jer nismo slušali Ameriku i što smo branili svoju zemlju. Pretvorili su to u priču da smo hteli Veliku Srbiju - zaključio je Jović.

#Jugoslavija

#raspad

'