AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov razgovarali su danas o pripremama za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru sledeće godine, kao i o narednom zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Dačić je nakon današnje sednice Komiteta kazao da je bilo reči i o saradnji u oblasti energetike, što je, kako kaže, za Srbiju pre svega pitanje energetske bezbednosti, odnosno kako ćemo dolaziti do gasa u narednom periodu.

- To je za nas i političko pitanje, jer od toga zavisi i kvalitet života građana, ali i funkcionisanje privrede i zato smo veoma zainteresovani kako će se na kraju raspetljati Gordijev čvor u vezi s nekadašnjim južnim tokom, sadašnjim Turskim, te da li Evropa daje dozvole ili ne, imajući u vidu da tu važe dvostruki aršini - kada je reč o Severnom toku sve može, a kada je reč o južnom - ne može - kaže Dačić.

Dodao je da to znači da građani Nemačke, Skandinavije i tog dela Evrope mogu da se greju, a da mi u Srbiji ne možemo.

- Oni mogu da uzimaju ruski gas, a mi ne možemo. To su dvostruki aršini. Putin je jednom rekao, kada su govorili da Nemačka i drugi neće ruski gas iz političkih razloga, da ako neće da uzmu ruski gas, uzeće ruska drva. Eto sada šta radi Evropa, ona hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva da bi se grejali - kaže Dačić.

Naveo je da su razgovarali i o saradnji u oblastima transporta, infrastrukture, železnice, kao i saradnji o daljoj liberalizaciji trgovine, odnosno o zaključivanju novog jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa evroazijskom ekonomskom unijom.

Foto: Tanjug

Dačić je političke odnose Rusije i Srbije ocenio najvišom ocenom i to ne samo kad je reč o nivou na kom se obavljaju razgovori, već su to, kako je rekao, odnosi prijateljstva na najvišem nivou, kakva je i međusobna podrška i razumevanje dve države i dva naroda.

Kazao je da su ekonomski odnosi u usponu i naveo da je robna razmena u ovoj godini, u prvih devet meseci već gotovo dostigla robnu razmenu iz prošle godine.

- Tokom prošle godine robna razmena je bila oko 2,6 milijardi dolara, a u prvih devet meseci ove godine je to već oko 2,3 milijarde dolara. Očekuje se da to premaši prošlogodišnji rezultat - kazao je Dačić i dodao da je prošle godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju bio oko 350 miliona dolara, što je 17 puta više u odnosu na 2005. godinu.

Dodao je da robna razmena može da bude još veća i da se teži da ona dostigne četiri milijarde dolara godišnje, te da imajući u vidu probleme i sankcije Rusiji sada smo na putu toj cifri.

Borisov je naveo da su danas dogovarali i sporazume koji bi mogli biti potpisani tokom posete predsednika Putina Srbiji i naveo da bi jedan od njih mogao da bude i u vezi Turskog toka.

Naši odnosi su tradicionalno dobri i imamo posebnu saradnju sa Srbijom, kazao je Borisov i dodao da su zajedno konstatovali da ove godine robna razmena dinamično raste.

- Politički odnosi su na izuzetno visokom nivou, a danas smo razmotrili konkretne sporazume koji će biti potpisani tokom posete Vladimira Putina Srbiji. Mi delimo interesovanje Srbije u razvoju projekta Turski tok i na svaki način ćemo doprinosti realizaciji kao jednoj od mogućih varijanti izgradnju drugog kraka do Srbije, Mađarske i Austrije - kazao je Borisov.

Foto: Tanjug

Dodao je da to predviđa i izgradnju velikog gasnog skladišta od milijardu kubika i kazao da u oblasti elektroenergetike aktivno rade ruske kompanije na modernizaciji srpskog energetskog sistema, prvenstveno obnavljanje hidroelektrana i toplana.

Razmotrena su i pitanja o lokalizaciji ruskih industrijskih tehnologija u Srbiji, kaže Borisov i dodaje da tu veliku perspektivu imaju ruske kompanije, kao i da su se dotakli pitanje ruske avio gradnje na srpskom tržištu.

- Nova stranica u našim odnosima je u sferi mirovnog atoma. Sada je u pripremi sporazum za koji se nadamo da će biti potpisan tokom posete Putina Srbiji, a taj sporazum se odnosi na različite aspekte saradnje u sferi mirovnog atoma za medicinske potrebe - kazao je Borisov.

#Ivica Dačić

'