AKTUELNO

Predstojeću posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenjuje kao veoma važnu i kao potvrdu dobrih odnosa Srbije i Rusije.

- Poseta je sama po sebi doba poruka, jer ima mnogo različitih glasina o tome da Rusija ne podrzava ovo što Srbija radi i predlaže oko Kosova - kaže Dačić za Tanjug i ocenjuje da su takvi komentari obična glupost.

On kaže da su poslednjih šest, sada već i sedam godina, predsednik Vučić, ranije premijer, i on razgovarali sa ministrom Lavrovim, "sto puta", kao i sa ruskim predsednikom Putinom i sa predsednikom vlade Medvedevim.

- Uvek smo sve otvoreno govorili i oni su uvek znali sve i bili u toku - ističe Dačić i dodaje da Rusija uvek pruža punu podršku Srbiji i smatra da je dobro za Srbiju ono što Srbija smatra da je njen nacionalni i državni interes.

- I oni će to uvek podržati - siguran je ministar Dačić.

Istovremeno, na komentare, koji se, kako kaže, mogu čuti i na našoj političkoj sceni, o tome da je Srbija u službi ruskih interesa, odgovara da on kao ministar spoljnih poslova najbolje zna koga može uvek da pozove za pomoć kada je ona potrebna Srbiji.

- To je Sergej Lavrov. Voleo bih da mogu da pozovem i Pompea, i engleskog ministra spoljnih poslova, ali nisam siguran da će se javiti na telefon. A, naročito nisam siguran da će pomoći - kaže Dačić.

- Za nas je važno da jedna tako velika zemlja, kao sto je Rusija podržava Srbiju - dodaje on i istovremeno podseća na važnost strateškog partnerstva sa Kinom, koja je takođe stalna članica Saveta bezbednosti, ali i na saradnju sa ostalim važnim zemljama.

- Za Srbiju je sada značajna i Makronova poseta Srbiji. Da pokušamo da napravimo strateško partnerstvo, koje ne bi bilo samo na papiru, jer mi imamo sporazum o stateteškom partnerstvu, ali nemamo nemamo političko partnerstvo. Zato je vazna ta poseta, naročito zbog veza koje smo imali pre sto godina sa Francuskom - kaže Dačić.

Srbija, međutim, traži i dodirne tačke sa američkom administracijom, ističe šef srpske diplomatije.

- Pozvao sam Pompea (Majka, američki državni sekretar) da dođe u posetu Srbiji. Pozvali smo i Trampa da dođe u posetu Srbiji, ali mislim da će doći u posetu kada se postigne neki dogovor o regionalnoj stabilnosti - zaključuje Dačić.

#Ivica Dačić

#Sergej Lavrov

'