AKTUELNO

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, govoreći o diplomatskoj ofanzivi Srbije i tome što je Grenada deveta zemlja ove godine koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, rekao je da je važno koliko zemalja to učini i dodaje da je zbog konačnog dogovora Beograda i Prištine važno da se promeni stav Albanaca.

- Ivica Dačić vodi politiku koja je usaglašena sa predsednikom Vučićem, i Dačić radi dobar posao. Vrlo je važno za Briselski sporazum i za konačni dogovor sa Albancima da nemaju ovakav stav kao do sada, da je Kosovo rešena stvar, da nemaju šta da pregovaraju sa Srbijom, jer su se do skora tako ponašali. Tektonski poremećaj u američkoj politici se nije desio, ali za Srbiju, koja je uvek bila na drugoj strani u odnosu na SAD, i ova pomeranja su veoma važna - izjavio je Dragaš za Novo jutro televizije Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, samo pismo koje je grupa kongresmena poslala sekretaru SAD-a je vrlo važno i ono pokazuje interes za Srbiju.

- Kokuz koji nas tamo zastupa nije plaćen od strane naše zemlje, rade to zato što žele da pomognu. To pokazuje interes za Srbiju, a kongresmeni i mnogi senatori ne rade to bez razloga, unazad nekoliko godina predsednik Vučić radi na otopljavanju odnosa i sa administracijom i sa Belom kućom - ocenio je Dragaš.

On dodaje da je ubeđen da će Tramp uskoro posetiti Beograd.

Prof. dr Srđa Trifković, politički analitičar, komentarišući stav SAD-a o kosovskom pitanju, rekao je da smo mi imali divergentne signale iz Vašingtona i da Amerika sada na neki način ima nekoherentnu spoljnu politiku.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoje razni centri moći koji nisu u potpunom suglasju, kao recimo, savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton, birokratski aparat Stejt departmenta i tako dalje. Ako broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova padne ispod sto, to ima psihološki značaj koji će dati moralni podstrek ljudima u Srbiji - kazao je Trifković.

Pročitajte još: DIPLOMATSKA OFANZIVA I NOVA POBEDA SRBIJE: Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Novinar Zoran Kusovac rekao je da ministar Ivica Dačić vodi kampanju da se broj država koje su priznale Kosovo spusti ispod 100 i da je to legitimno.

Foto: TvPink Printscreen

Pročitajte još: ALBANCI NE MOGU DA PODNESU NOVU POBEDU SRBIJE, pa demantuju vest o novom povlačenju priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo!

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Orhan Dragaš

'