AKTUELNO

To je neophodno da bi Srbija u formalno-pravnom smislu bila spremna za donošenje političke odluke o punopravnom članstvu.

Prema njegovim rečima, od napretka u poglavlju 35, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom, zavisi napredak i u ostalim poglavljima, ali je problem što ni Evropskoj uniji nije jasno šta sve to poglavlje podrazumeva.

- Od Srbije nije zatražena promena stava o Kosovu i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odsnosa Beograda i Prištine ne podrazumeva priznanje Kosova - pojasnio je ministar spoljnih poslova.

Najvažniji međunarodni faktori, od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pa do zemalja članica OEBS-a, pa Evropske unije, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja, veoma pozitivno su se izražavali i izražavaju o učinku srpskog predsedavanja OEBS-u, rekao je on.

- Podsetiću da u vreme kada je Srbija preuzela predsedavanje, u Ukrajini je besneo rat i postojala je ogromna kriza.  Sada je situacija znatno drugačija. Mirovna misija OEBS-a i trilateralna kontakt grupa relativno drže situaciju pod kontrolom - istakao je Dačić i dodao da se međunarodni položaj Srbije znatno poboljšao.

Autor: G.N.

'